Ο Muammar Gaddafi προσκάλεσε χθες τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία να επενδύσουν στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας του, όπως μετέδωσε η Λιβυκή τηλεόραση.  Ο Λίβυος ηγέτης απηύθυνε την πρόσκληση κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τους πρέσβεις των χωρών αυτών, στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη έχουν διαταραχθεί σημαντικά από την έναρξη της εξέγερσης, από τις εχθροπραξίες μεταξύ των αντιμαχομένων, την έλλειψη προσωπικού, τις διεθνείς κυρώσεις και την άρνηση των διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες, στο περιθώριο του λουτρού αίματος που υποβάλλεται η χώρα.

Το αργό υποχώρησε περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, ύστερα από την ανακατάληψη εδαφών από τις δυνάμεις του Καντάφι, το Σαββατοκύριακο.

 Εντούτοις αναλυτές και ειδικοί της βιομηχανικής παραγωγής εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα έτος για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, στα φυσιολογικά της επίπεδα, που πρίν το ξέσπασμα της αναταραχής στη Λιβύη, ήταν περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook