«Η νέα Διοίκηση, του Επιμελητηρίου Χανίων θα αγωνισθεί με όλες της τις δυνάμεις για να κρατήσει «ζωντανό» και βιώσιμο το φορέα, κόντρα στην οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει και τους επιχειρηματίες με απώτερο στόχο, ένα ανοιχτό Επιμελητήριο, το οποίο θα αποτελεί το στήριγμα, τον σύμβουλο και τον συμπαραστάτη του επιχειρηματία».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης παρουσία και των τριών μελών της Διοικητικής Επιτροπής κ.κ. Χρήστου Μυλωνάκη Α΄ Αντιπροέδρου, Γιώργου Τραχαλάκη Γενικού Γραμματέα, και Γιάννη Στριλιγκα Οικονομικού Επόπτη.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του Α΄ εξαμήνου και στα σχέδια της νέας Διοικητικής, ο κ. Μαργαρώνης μεταξύ άλλων δήλωσε, για το ΕΠΙ.ΧΕΙ.ΠΑ. το δεύτερο ΒΙΟ.ΠΑ. ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα είναι έτοιμες οι τεχνικές μελέτες προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση χρηματοδότησης και το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. «Τα προβλήματα που υπήρχαν σχετικά με την έκταση στα Κεραμειά ξεπεράστηκαν είπε και ευχή όλων μας είναι το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο να πάρει σύντομα «σάρκα και οστά». Το PSI συνέχισε ο κ. Μαργαρώνης «επισκέφτηκε» και το Επιμελητήριο Χανίων κουρεύοντας το αποθεματικό του και έτσι από το 1,2 εκατ. Ευρώ, έμειναν 390 χιλιάδες ευρώ από τα οποία τα 90.000 δόθηκαν για την προετοιμασία του νέου Πάρκου.

Λόγω της κρίσης, τα έσοδα του Επιμελητηρίου παρουσιάζουν μια πτώση της τάξης του 20-30%, για αυτό και πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Συνεπώς οι ενισχύσεις του ΕΒΕΧ προς φορείς και συλλόγους θα είναι μειωμένες και μόνο προς δράσεις που φέρνουν έσοδα.

«Το ΕΒΕΧ δεν μπορεί να ικανοποιεί δράσεις όπως έκανε παλαιότερα, είπε χαρακτηριστικά για αυτό και τα αιτήματα πρέπει να είναι δικαιολογημένα. Θα χρηματοδοτούμε δράσεις που θα φέρνουν έσοδα στο τόπο, όπως κάναμε με το Διεθνές Τουρνουά Σκάκι της Παλαιόχωρας και το Σιρκουί Ποδηλασίας. Λυπούμαστε αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να ενισχύσουμε όλους τους φορείς που μας ζητάνε χρήματα».

Για τον τουρισμό ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η οδική σύνδεση του λιμανιού της Σούδας με το αεροδρόμιο Χανίων. «Εάν οι πύλες εισόδου στο Νομό ενισχυθούν με έργα υποδομής, ο τουρισμός θα αναπτυχεθί περισσότερο και τα οφέλη για το τόπο θα είναι πολλαπλά. Βέβαια θα πρέπει τόνισε, να επιμηκυνθεί και η τουριστική περίοδος με τις εταιρείες low cost».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μίλησε για την συνεργασία με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ του νησιού, για την συνεργασία του ΕΒΕΧ με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κρήτης, τα Νησιωτικά και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει σύντομα ώστε οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί να μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν προϊόντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και για το ανανεωμένο site του Επιμελητηρίου που θα λειτουργήσει σύντομα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών του ΕΒΕΧ με εκμετάλλευση των κλειστών γραφείων του Γ΄ ορόφου στα οποία στεγάστηκαν σωματεία, στην δημιουργία νέας αίθουσας για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στην ανακαίνιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του υπογείου.

«Η νέα Διοίκηση είπε ο κ. Μαργαρώνης δημιούργησε και τέσσερα τμήματα. Το Νομικό που θα παρέχει και δωρεάν συμβουλές στα μέλη, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, το Γραφείο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και το Γραφείο Λογιστικής Υποστήριξης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στις νεοσύστατες ομάδες εργασίας, για τα τοπικά προϊόντα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που αποτελούνται από άτομα και των δύο συνδυασμών, καθώς και για την προσπάθεια που γίνεται με ηλεκτρονική ενημέρωση των εξαγωγέων για την σύνδεση τους με τις ξένες αγορές.

Κλείνοντας ο κ. Μαργαρώνης ευχαρίστησε τους εργαζομένους στο Επιμελητήριο για την συνεργασία τους επισημαίνοντας ότι δεν έχει απολυθεί κανείς, παρά τις αντίθετες φήμες που κυκλοφορήσαν από την παράταξη της μειοψηφίας.