Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών υπο την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά την εκδήλωση “Η Στράτα του Ψηλορείτη στο Λιβαδιώτικο Αόρι” η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου 2012 και ημέρα Σάββατο.

Αποτελείται από την ορειβατική διαδρομή στο «Λιβαδιώτικο αόρι», με εκκίνηση από το καταφύγιο στο «Λάκκο του Μυγερού» (στα 1.700 μέτρα υψόμετρο), στην συνεχεία ακολουθεί τα πέτρινα… σκαλοπάτια, τα οποία οδηγούν στην θρυλική κορυφή του Ψηλορείτη 2.456 μέτρα (περίπου 3 χιλιόμετρα) και την μοναδική θέα της Κρήτης ολόκληρης και των γύρω νησιών.

Πραγματοποιείται με στόχο την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς αναδεικνύει την μακρόχρονη και ιστορική σχέση των κατοίκων με το φυσικό τους τοπίο.

Μέσα από την αναβίωση αυτής της θρυλικής ορειβατικής διαδρομής, δημιουργείται μία μοναδική εμπειρία η οποία αποτελεί πρότυπο για την σωστή ανάπτυξη «οικολογικής συνείδησης».

Στην εκδήλωση «Η Στράτα του Ψηλορείτη» συμμετέχουν περίπου 4,500 – 5,000 άτομα από όλη την Κρήτη, αλλά και επισκέπτες στο νησί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και περιλαμβάνει:

• Την ορειβατική διαδρομή από το καταφύγιο στην κορυφή (περίπου 3 χιλιόμετρα)– για όσους θέλουν να ακολουθήσουν

• Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνία στην κορφή του Ψηλορείτη στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.Στη συνέχεια ακολουθεί λύρα και χορός στο ψηλότερο σημείο της Κρήτης.

• Κατάβαση από την κορυφή μέσω της Στράτας του Ψηλορείτη στην τοποθεσία Λάκκος του Μυγερού(καταφύγιο)οπου ακολουθεί η εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης, υπάρχει συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έχουν επίσης τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας και του ψησίματος του γνωστού για την ιδιαίτερη νοστιμιά οφτού κρέατος (αντικριστό), την παρασκευή βραστού κρέατος με το Λιβαδιώτικο πιλάφι, καθώς και να έχουν την άμεση επαφή με τους τυροκόμους του Ψηλορείτη οι οποίοι τυροκομούν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο το τυρί και τη μυζήθρα.
Επίσης θα γίνει ομιλία για τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με το Μυλοπόταμο,τα Λιβάδια και τη Στράτα του Ψηλορείτη.Ερευνητής και ομιλητής ο κ.Νίκος Σκουραδάκης,μέλος διεθνούς εταιρίας φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.Είσοδος Ελέυθερη.

Με εκτίμηση: Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook