Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη.

Οι ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν έντονες τον Μάιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο, είχε δηλώσει ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου που περιόρισαν την αβεβαιότητα, καταγράφεται επιστροφή των καταθέσεων με \”ικανοποιητικό ρυθμό\”.

Τα στοιχεία όμως της ΕΚΤ για τον Ιούνιο δείχνουν ότι για το σύνολο του μήνα, οι καταθέσεις συνέχισαν την πτωτική τους τροχιά, συρρικνούμενες κατά σχεδόν 5%, πτώση αντίστοιχη με την έντονη μείωση του προηγούμενου μήνα.

Το σύνολο υποχώρησε στα 156,2 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 163,1 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 και κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από έξι χρόνια.

Οι εισροές που ακολούθησαν μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου δεν ήταν αρκετές για να αναπληρώσουν τις εκροές που σημειώθηκαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, είπαν αναλυτές.

\”Πιθανώς να υπήρξε έντονη μείωση τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου και να ακολούθησε ανάκαμψη\”, είπε οικονομολόγος της ABN Amro Nick Kounis.

Όσο παραμένουν οι αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόσο οι κατάθετες θα προτιμούν μετρητά έναντι καταθέσεων.

\”Παρά τις εκλογές, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ελληνικής εξόδου από το ευρώ – η απόσυρση καταθέσεων φαίνεται συνετή στρατηγική\”, πρόσθεσε.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook