Συνέντευξη Τύπου στα Μ.Μ.Ε. έδωσε την Πέμπτη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης Χαράλαμπος

Η συνέντευξη έχει ως παρακάτω:

Κατ΄ επανάληψη έχουμε επισημάνει την έλλειψη οράματος, σχεδιασμού και προγραμματισμού του Δήμου Αποκορώνου, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Σε 4 σημαντικά θέματα θα εστιάσουμε την ενημέρωση μας.

Α) ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΛΥΒΩΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

ΛΥΣΗΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΤΥΠΟΥ COMPAKT

Με απόφαση της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής υποβλήθηκε η πρόταση επέκτασης του βιολογικού των Καλυβών.

Εξ΄ αρχής ήμασταν αντίθετοι μιας και ο βιολογικός των Καλυβών δεν αντέχει άλλα λύματα. Δεν εισακουστήκαμε και επιχειρήθηκε η πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ.
Η δική μας πρόταση ήταν και είναι να συνεχιστεί η διαδικασία εγκατάστασης μικρής και ευέλικτης βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων στον Στύλο όπου υπήρχε προμελέτη από τον ΟΑΔΥΚ προϋπολογισμού 500.000 ευρώ το οποίο είχε την συναίνεση του πρώην Περιφερειάρχη κ. Αθ. Καρούντζου.

Επί πλέον με την τοποθέτηση ενός ακόμα compact ανάμεσα στα χωριά Αρμένοι και Νιο Χωριό θα ήταν λύσεις εφικτές και γρήγορες και θα λύναμε οριστικά το πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα με θλίψη ενημερωθήκαμε δια στόματος Δημάρχου κ. Μαρκάκη ότι το έργο επέκτασης του Βιολογικού Καλυβών, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων Ευρώ, ΑΠΕΝΤΑΧΘΕΙ. Κρίνουμε την τακτική του Δήμου εγκληματική και ανεύθυνη σε βάρος ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Αρμένων.

Β) ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΠΟΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Με αιτήματα του Τοπικού Συμβουλίου Στύλου και της ΕΜΑΑΚ ζητήθηκαν από τον Σεπτέμβριο 2011 να πραγματοποιηθούν από την Διεύθυνση Υγιεινής Χανίων αναλύσεις πόσιμου νερού που υδρεύονται οι κάτοικοι της Κοινότητας Στύλου και άλλων χωριών του Αποκόρωνα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που κοινοποιήθηκαν στους αιτούντες και στον Δήμο την 17/10/2011, έδειξαν ότι το νερό ύδρευσης στην Δεξαμενή Στύλου, των πηγών ΚΑΒΟΥΣΙ και αντλιοστάσιο ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ ήταν ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ τους όρους από Μικροβιολογικής απόψεως και κρίθηκαν ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΠΟΣΗ λόγω παρουσίας Ολικών Κολοβακτηριοειδών, Κολοβακτηριδίου του Εντέρου και Στρεπτόκοκκων κοπράνων!!

Αμέσως η Διεύθυνση Υγιεινής έδωσε εντολές προς τον Δήμο για να ληφθούν μια σειρά μέτρων που θα βελτίωναν την απαράδεκτη κατάσταση αφού από αυτό το νερό υδρεύονταν Στύλος, Πρόβαρμα και 7 (επτά) χωριά της περιοχής Φρε.

Οκτώ μήνες αργότερα (20/6/2012) η Διεύθυνση Υγιεινής Χανίων έκανε επανέλεγχο των νερών στα σημεία άντλησης και παροχής στους κατοίκους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που κοινοποιήθηκαν πάλι σε Δήμο και αιτούντες έδειξαν ότι στα ίδια σημεία λήψης και παροχής πόσιμου νερού η κατάσταση παρέμενε η ίδια, δηλαδή ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ άρα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΠΟΣΗ.

Στο έγγραφο της η Διεύθυνση Υγιεινής αναφέρει ρητά ότι «Κατά τον έλεγχο στις πηγές διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος σας δεν προέβη σε καμιά ενέργεια από τις συστάσεις που σας είχαμε κάνει με το αριθμ. 4799/17-10-2011 έγγραφο μας».

Σημειώνουμε ότι η δεξαμενή ύδρευσης του Στύλου δεν είχε στοιχειωδώς καθαριστεί, το δεκάμηνο που είχε περάσει, παρά τις έγγραφες εντολές της υγειονομικής υπηρεσίας!!
Με το νέο έγγραφο της η αρμόδια υπηρεσία προειδοποιεί ότι θα επανελέγξει αργότερα αλλά το ερώτημα παραμένει για πόσο χρονικό διάστημα θα επανελέγχει η αρμόδια υπηρεσία και θα πίνουν το ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ οι κάτοικοι των αναφερόμενων περιοχών;

Γ) ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΛΥΒΩΝ

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ωρίμανση του φακέλου για την κατασκευή Μαρίνας Καλυβών που ο πρώην Δήμος Αρμένων είχε δρομολογήσει.
Εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τυχόν απένταξη και αυτού του έργου, ένα έργο το οποίο ελάχιστα εναπομένουν προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί.
Η κατασκευή της Μαρίνας είναι ένα έργο πνοής όχι μόνο για την ανάπτυξη του Αποκόρωνα αλλά για όλο τον Νομό μας.

Δ) ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Κρίνουμε απαξιωτική την συμπεριφορά του Δημάρχου και της πλειοψηφούσας αρχής απέναντι στους καταστηματάρχες του Αποκόρωνα αποφεύγοντας να συζητήσουν με τους καταστηματάρχες τα προβλήματα τους, σε μια εποχή με μειωμένη τουριστική κίνηση και οικονομική δυσπραγία που μετά βίας προσπαθούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους.

Κατανοούμε και στηρίζουμε τα προβλήματα των καταστημάτων και καλούμε τον κ. Δήμαρχο να στηρίζει όχι μόνο ηθικά τους καταστηματάρχες αλλά να προβεί και στην μείωση των δημοτικών τελών που πρόσφατα αυξήθηκαν.

Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι η ελλιπής αντιμετώπισης της καθημερινότητας όπως καθαρισμός παραλιών κ.λ.π. τους δημιουργούν, εκτός των άλλων, επιπρόσθετες συνέπειες στην λειτουργία των καταστημάτων τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook