Η Επιτροπή διαχείρισης άμεσων πληρωμών της ΕΕ, κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη (25/7/2012), έκανε δεκτή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να προκαταβάλουν το 50% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για το 2012.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν θα πληρώσουν νωρίτερα τις ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες κυριαρχούν σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα συνολικά 10 κράτη μέλη έχουν ζητήσει επίσημα να πληρώσουν νωρίτερα τις άμεσες ενισχύσεις. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες αυτές. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου και όχι από την 1η Δεκεμβρίου του 2012, που έπρεπε να γίνουν κανονικά.

Η επίσημη απόφαση θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Οι δέκα χώρες που έχουν ζητήσει να πληρώσουν νωρίτερα τις ενισχύσεις το 2012 είναι, εκτός της Ελλάδας, η Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Λετονία, Ρουμανία και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα κράτη μέλη που διατηρούν «συνδυασμένες» πληρωμές, η παρέκκλιση αυτή θα επιτρέψει να πληρωθεί και το 80% των ενισχύσεων για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας.

Ακόμη, σε μια ξεχωριστή ψηφοφορία, η Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει την κατ\’ εξαίρεση πληρωμή στους αγρότες της Βόρειας Ιταλίας (Εμίλια Ρομάνια, Λομβαρδία και Βένετο), που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου Μαΐου, να λάβουν τις προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης από την 1η Αυγούστου. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στην Ιταλία να προκαταβάλει το 50% των άμεσων πληρωμών, στους γεωργούς των 113 κοινοτήτων, καθώς και στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν το γάλα τους στις βιομηχανίες της περιοχής που επλήγηκε από το σεισμό.

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook