Προσφέροντας στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας για παραμονή εντός του ευρώ και την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με την επίσκεψή του στην Αθήνα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διάσωση της χώρας προϋποθέτει την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος λιτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε η συζήτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο μέτρων από την εφαρμογή των οποίων θα επιχειρηθεί να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ.ευρώ.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά του κ. Κουβέλη. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επισήμανε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές, εκφράζοντας τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  ο οποίος απέρριψε τα σενάρια είτε για οριζόντια μέτρα θα υπάρξουν είτε για πρόσθετα, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επιβεβαιώνοντας με μια διπλωματική έκφραση ότι δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των τριών αρχηγών, μίλησε για «εποικοδομητική συνάντηση».

 «Όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Όλοι αναζητούν σε αυτήν την διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου αποκαλύπτοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα εναλλακτικά - ισοδύναμα μέτρα μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να αποτραπεί η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων.

 Διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν σε ορισμένα θέματα όπως για παράδειγμα η επιβολή ανώτατου ορίου στις κύριες συντάξεις. Πληροφορίες προερχόμενες από πηγές της ΝΔ κάνουν λόγο για πλαφόν στο όριο των 2.100 ευρώ με το οποίο θα προσαρμοστούν όσες συντάξεις είναι σήμερα μεγαλύτερες από το ποσό αυτό. Αλλες πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί στα 2.300 ευρώ.

Κυρίως όμως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ και γι' αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

 

protothema.gr