Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Με τα αποτελέσματα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και της ενημέρωσης που είχε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο ανά χείρας, οι δύο πλευρές βάζουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Συνάντηση θα έχει η τρόικα στις 2 το μεσημέρι και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλο.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτέμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά τους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν την Πέμπτη σε νέα συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα, για την οριστικοποίηση των μέτρων 11,5 δισ. που αφορούν την διετία 2013- 2014.

Χθες είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Με τον κ. Μπαρόζο συζητήσαμε για την οικονομία στην Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις. Ανέφερα ότι είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων», δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη συνάντηση με θεσμικό Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό στο τέλος του Αυγούστου.

«Του είπα ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στα μέτρα που συζητήσαμε είναι η διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, η κατάργηση οργανισμών, τα μέτρα για την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα, το χτύπημα της γραφειοκρατίας καθώς και την περικοπή δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα επίπεδα: από τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι, ανάφερε ο κ. Σαμαράς.

Επεσήμανα στον κ. Μπαρόζο το πρόβλημα που υπάρχει με την παράνομη μετανάστευση και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε την ανάγκη να σταματήσουν δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που δυσκολεύουν το να πετύχουμε τους στόχους μας.

Aπό την πλευρά του ο  πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την πλευρά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι όλοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο κύριος Μπαρόζο επισήμανε πως «δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς τον διαβεβαίωσε πως η χώρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν  δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες των πολιτών για τις θυσίες που έχουν κάνει, όμως υπογράμμισε πως είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό έστειλε μήνυμα στους Έλληνες πολίτες, τονίζοντας πως υπάρχει ελπίδα καθώς και πως «δεν είναι μόνοι τους».

 

in.gr