«Μονόδρομο» χαρακτήρισε το νοικοκύρεμα των αγροτικών συνεταιρισμών προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανση του αγροτικού κινήματος μέσα από ενεργούς συνεταιρισμούς και δυναμικές ομάδες παραγωγών, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, η οποία βρέθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην Λάρισα προκειμένου να συμμετάσχει σε Πανθεσσαλική αγροτική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Αποστολάκη, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει στους κρίσιμους καιρούς που διάγει η χώρα την αιχμή ανασύνταξης της εθνικής οικονομίας..

Παράλληλα η υφυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια στους κτηνοτρόφους «αν δεν συμβαδίζει με το κοινοτικό πλαίσιο» και σχολίασε χαρακτηριστικά: «αρκετά πρόστιμα πληρώσαμε μέχρι τώρα». Παρουσίασε όμως όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη που εφαρμόζονται από διάφορα προγράμματα για την στήριξη του αγροτικού πληθυσμού.

Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Λάρισας και πριν την έναρξη της εκδήλωσης για τους Αγροτικούς Συνεταιριστικούς Οργανισμούς, η κ. Αποστολάκη τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία διέρχεται μια δεινή οικονομική κρίση, αξιακή και πολύπλευρη, με τον πρωτογενή τομέα να παίζει καθοριστικό ρόλο και να αποτελεί την βαριά μας βιομηχανία. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι πολιτική επιλογή. Τα ασφυκτικά πλαίσια του κοινοτικού πλαισίου, μας οδηγούν σε παράπλευρες πολιτικές» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Όπως είπε η κα Αποστολάκη "τα στοιχεία που συλλέξαμε αναφέρουν τα εξής: Υπάρχουν σήμερα 6.500 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, εκ των οποίων μόνο οι 3266 απάντησαν στο υπουργείο, κάτι που σημαίνει πως οι υπόλοιποι συνιστούν «συλλόγους σφραγίδες». Από τους 3.266 διαπιστώσαμε πως οι 908 είναι ενεργοί, ενώ από τους υπόλοιπους 1.508 οι 796 δεν διαθέτουν κανένα οικονομικό στοιχείο. Οι δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί είναι 112, εκ των οποίων απάντησαν στο υπουργείο οι 89.

Στις πρωτοβουλίες που λάβαμε, σαν ηγεσία του υπουργείου είναι η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις μορφές οργάνωσης των παραγωγών, όπως είναι οι Ομάδες Παραγωγών, ενώ στην επιχειρούμενη εξυγίανση οι ενεργοί αγρότες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενεργοποιούμε το πολυάριθμο επιστημονικό προσωπικό, με στόχο ο γεωπόνος να βρίσκεται στο χωράφι και ο κτηνοτρόφος στον στάβλο."

Flashnews.gr με στοιχεία απο Agronews.gr