Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένα νόσημα που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937 και μεταδίδεται από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού ενώ δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Περισσότερο από το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο το 20% παρουσιάζουν ήπια νόσο. Λιγότερο από το 1% αυτών των ατόμων εμφανί-ζουν σοβαρή νόσο (συνήθως σε ηλικίες άνω των 65 ετών).

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για την λοίμωξη. Τα μέτρα προφύλαξης επικεντρώνονται σε μέτρα μείωσης έκθεσης σε τσιμπήματα κουνουπιών.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

• Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)
• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)
• Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
• Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια
• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περι-πτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
• Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορ-ροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνά-ζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους .

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής )δυ-σχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

• Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια

• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προ-σελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Επισημαίνεται ότι ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών για την καταπο-λέμηση των κουνουπιών έχει ολοκληρωθεί σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος κύκλος ψεκασμών από τα ειδικά συνεργεία για την αποτελε-σματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών από μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς. Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να εφαρμόζουν τα ανωτέρω αναφερό-μενα μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στις έδρες των κατά τόπους Δήμων για αποτίμηση – αξιολόγηση του μέχρι τώρα εκτελεσθέντος προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, συζήτηση για τυχόν προβλήματα παρουσία εκπροσώπου από το συνεργείο ψεκασμών, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, εξέλιξη των εστιών ανάπτυξης κατά τη χαρτογράφησή τους.

Οι συναντήσεις των τοπικών παραγόντων με αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυν-σης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης θα γίνουν αναλυτικά:

- Στις 30-7-12 και ώρα 11:00 στο Δημαρχείο Αγίου Βασιλείου (Σπήλι)
- Στις 30-7-12 και ώρα 13:30 στο Φουρφουρά (κτίριο πρώην Δημαρχείου Κουρητών)
- Στις 1-8-12 και ώρα 11:00 στο Δημαρχείο Μυλοποτάμου (Πέραμα) όπου θα προσέλθουν και οι εκπρόσωποι του Δήμου Ανωγείων
- Στις 3-8-12 και ώρα 12:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου