Το σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, άρχισε να επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, που ενημέρωσε τους συναδέλφους του, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ζήτησε προτάσεις, προκειμένου να παρουσιαστεί ένα προσχέδιο δράσης έως τα τέλη του μήνα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για το τεχνικό μέρος των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, την Δευτέρα και την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς ένα πρώτο σχέδιο δράσης αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που αποφασίστηκε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρώσει η χώρα μας έως το 2013 - 2014, θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς επίσης και να εξετάσουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης παρουσίασε το θεσμό «επιφανείας» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τον οποίο διασφαλίζεται εσαεί η κυριότητα της γης από το δημόσιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος φέρεται να υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες πως πρόκειται για «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος μίλησε για δύσκολη υπόθεση «με πολλά εμπόδια» και υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να γίνει μόνο άμεση αξιοποίηση, αλλά μπορεί να γίνει και έμμεση, χρηματο - οικονομικά, μέσα από εταιρίες που θα αξιοποιήσουν καθαρά τμήματα ακίνητης περιουσία.

Προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ιδιωτική περιουσία που είναι επενδεδυμένη σε ακίνητα είναι περίπου 420% του ΑΕΠ, ενώ η δημόσια περιουσία είναι περίπου 300% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι μόλις το 20% του ΑΕΠ.

«Άρα είναι ένα μέγεθος μικρό σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.