Ενδεχομένως και σήμερα σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινωθεί η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Η διαδικασία που φέρνει την έγκριση της τρόικας θα διασφαλίσει τις καταθέσεις του Δημοσίου και των πελατών του ιδρύματος και την ομαλή λειτουργία της «Νέας Αγροτικής Τράπεζας».

Σημειώνεται πως η ζημιογόνος τράπεζα είχε αναδιαρθρωθεί τους τελευταίους μήνες και είχε περιέλθει σε λειτουργική κερδοφορία.

Ωστόσο, η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η αύξηση των επισφαλών δανείων έκλεινε την πλάστιγγα προς την εξυγίανση της τράπεζας και οδήγησε στην απόφαση για τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθούν μια σειρά από εκκρεμή νομικά και τεχνικά ζητήματα και θα διευκρινιστούν ζητήματα σχετικά με το προσωπικό της τράπεζας.

Σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για μείζον έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος της Τράπεζας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτός, ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα, στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σε αυτήν και μπορεί, να τους \’κατευθύνει\’ σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μην συμφέρουν τον ελληνικό λαό. Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους \’επενδυτές\’ της τράπεζας» αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να:

Απαντήσει πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.

Κοινοποιήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.

Δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρησης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook