«Μάχη» ανακατανομής των εδρών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής για τις εκλογικές περιφέρειες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, αναμένεται να δοθεί στο Εκλογοδικείο, στο οποίο κατατέθηκαν δύο ενστάσεις.

Σε περίπτωση που ευοδωθούν, θα έχουν ως αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να κερδίσει μία επιπλέον έδρα στην εκλογική περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά (Μεσσηνία) και να χάσει αντίστοιχα μία στη Λακωνία, την οποία κερδίζει η Χρυσή Αυγή, η οποία θα χάσει την έδρα που κατέχει στη Μεσσηνία.

Η πρώτη ένταση είναι του α\’ αναπληρωματικού βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Μιλτιάδη Χρυσομάλλη, που στρέφεται κατά της βουλευτού Λακωνίας του ίδιου κόμματος Φεβρωνίας Πατριανάκου και του βουλευτή Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση.

Ο κ. Χρυσομάλλης υποστηρίζει ότι στο νομό Μεσσηνίας έπρεπε να παραχωρηθεί μία ακόμη, τέταρτη, έδρα στη ΝΔ, την οποία πρέπει να καταλάβει ο ίδιος, ενώ παράλληλα πρέπει να αφαιρεθεί η έδρα από τη Χρυσή Αυγή την οποία έχει καταλάβει ο κ. Κουκούτσης.

Ο πρώτος επιλαχών βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, υποστηρίζει ότι ο εκλογικός νομοθέτης επιφύλαξε ιδιαίτερη μεταχείριση στις τριεδρικές και διεδρικές εκλογικές περιφέρειες και για το λόγο αυτό σε αυτές «θα πρέπει να εξαντλείται η παραχώρηση των αδιάθετων εδρών».

Ακόμη, υποστηρίζει ο κ. Χρυσομάλλης, ότι στη Μεσσηνία η ανακήρυξη των βουλευτών έγινε κατά εσφαλμένη ερμηνεία του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσομάλλη, στη Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να παραχωρηθεί έδρα στη Μεσσηνία (την οποία έχει καταλάβει ο κ. Κουκούτσης), αλλά η έδρα αυτή παραμένει αδιάθετη και «ελλείψει ικανού αχρησιμοποίητου υπολοίπου των λοιπών κομμάτων, δεν παραχωρείται» με βάση τον εκλογικό νόμο, αλλά «ως τελικώς αδιάθετη» καταλήγει στη ΝΔ και συνιστά τέταρτη έδρα του επίμαχου κόμματος στη Μεσσηνία.

Η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στη Λακωνία Χαρ. Κολοκοτρώνη και στρέφεται κατά της κ. Πατριανάκου.

Και αυτός υποστηρίζει ότι εσφαλμένα η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή προέβη στην κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και σε αυτή της Λακωνίας.

Στην ένστασή του, ο κ. Κολοκοτρώνης υποστηρίζει ότι από εσφαλμένη ερμηνεία της εκλογικής νομοθεσίας αντί να παραχωρηθεί μία αδιάθετη έδρα της Λακωνίας στη Χρυσή Αυγή, συνυπολογίσθηκε ως αδιάθετη μαζί με τις αδιάθετες των πολυεδρικών περιφερειών και τελικά παραχωρήθηκε στη ΝΔ με το πριμ των 50 εδρών.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι δύο αυτές ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στο Εκλογοδικείο γίνουν δεκτές, τότε θα υπάρξει «καραμπόλα» στους δύο επίμαχους νομούς.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ κερδίζει μια έδρα στην Μεσσηνία την οποία καταλαμβάνει ο πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ενώ παράλληλα χάνει μια έδρα στη Λακωνία αυτή της βουλευτού Φεβρωνίας Πατριανάκου.

Την ίδια στιγμή στη Λακωνία κερδίζει έδρα η Χρυσή Αυγή, την οποία καταλαμβάνει ο πρώτος στη λίστα του κόμματος Χαρίλαος Κολοκοτρώνης, και, παράλληλα, χάνει την έδρα στη Μεσσηνία, που κατέχει σήμερα ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook