«Η στάση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει», ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ D. Hawley, όταν ρωτήθηκε για την έκθεση που είχε συντάξει το Ταμείο το Μάρτιο και η οποία προέβλεπε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περισσότερα χρήματα, τα οποία πρέπει να καλυφθούν από την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Die Welt υποστηρίζει πως οι πιστωτές μας επεξεργάζονται «σχέδιο Δ» για την Ελλάδα, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μερίδας ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα από μέρος των αξιώσεών τους.

Στην έκθεση του Μαρτίου το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι οι επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 μπορεί να φτάσουν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ καθιστούσε σαφές ότι το κόστος αυτό πρέπει να καλυφθεί από την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Hawley σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναμένει οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα να συνεχιστούν και το Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι μέρος της αποστολής του, ενώ εκτίμησε πως είναι ακόμη πρώιμο να μιλά κανείς για το αποτέλεσμα.

«Είναι νωρίς ακόμα να μιλά κανείς για αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Hawley. «H αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι πάντοτε μέρος των συζητήσεων του ΔΝΤ με τις αρχές σε αυτή και σε κάθε άλλη χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, στον απόηχο των πληροφοριών πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που δημοσίευσε το Reuters, οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας που προβλέπει ότι ΕΚΤ και συγκεκριμένοι ιδιώτες -κάτοχοι ελληνικών ομολόγων- θα δεχθούν να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι κατέχουν ομόλογα υπαγόμενα σε ξένο δίκαιο και δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του περασμένου Μαρτίου. Το σχέδιο μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, χρεοκοπία, τρίτο πακέτο στήριξης και «κούρεμα» του χρέους.

\”imerisia.gr\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook