Μετά από τέσσερις ώρες η τελετή έναρξης των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε στο τέλος της με την φλόγα να παραμένει στο κέντρο του σταδίου στον εντυπωσιακό βωμό που σχημάτισαν 204 μικρές δάδες. Οι Βρετανοί έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα καθώς όλα κύλησαν με βάση το σχεδιασμό και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του βραβευμένου με Οσκαρ για το «Slam Dog Millionaire» Ντάνι Μπόιλ.

Νωρίτερα σε μια φαντασμαγορική τελετή με τα χιλιάδες πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό του Λονδίνου η φλόγα πέρασε την πύλη του Ολυμπιακού σταδίου στα χέρια του Σερ Στίβεν Ρεντγκρέιβ. Ο κορυφαίος κωπηλάτης (5 χρυσά σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες) είχε πάρει τη δάδα από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, οποίος με ταχύπλοο που διέσχισε τον Τάμεση την έφερε στο Στάδιο.

Ακούστηκε ο Ολυμπιακός Εθνικός ύμνος που ακούστηκε πρώτη φορά το 1896 στην Αθήνα, ενώ ο Μοχάμεντ Αλι -αν και πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον- και τον Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ κράτησαν την Ολυμπιακή σημαία.

Στις 2:16 (ώρα Ελλάδας) η Βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πιο πριν ο Ζακ Ρογκ απηύθυνε το μήνυμα και χαιρετισμό της ΔΟΕ όπου μεταξύ άλλων είπε πως: «οι Αγώνες επιστρέφουν υπό μία έννοια στο σπίτι τους». Πρώτος είχε πάρει το λόγο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σεμπάστιαν Κόε ο οποίος είπε: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο υπερήφανος, όσο αυτή τη στιγμή».




Η τελετή έναρξης

Περισσότεροι από 80.000 θεατές βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και περίπου 1 δισεκατομμύριο κόσμος σε όλο τον πλανήτη παρακολούθησαν την 30ή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών.

Στις 23:07 με τη βρετανική εξοχή ξεκίνησε το σόου. 70 πρόβατα, 12 άλογα, 12 κοτόπουλα 10 χήνες επιστρατεύτηκαν στη σκηνή για το «Ιsles of Wonder», νησιά των θαυμάτων δηλαδή. Το δέντρο που βρισκόταν στο κέντρο της σκηνής… ξεριζώθηκε και κάτω από τους ήχους των τυμπάνων το σκηνικό σιγά – σιγά άρχισε να αλλάζει.

Στις 23:13 ο Κένεθ Τσαρλς Μπράνα, σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός και ηθοποιός με δουλειές τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, συμμετείχε στην τελετή απαγγέλλοντας… Σέξπιρ.

Την σκυτάλη από την αγγλική εξοχή πήρε η βιομηχανική επανάσταση. Ο καταπράσινος χλοοτάπητας ξηλώθηκε και τη θέση του πήραν οι καμινάδες με τα τύμπανα να συνεχίζουν να δονούν το στάδιο. Όλο και περισσότερες καμινάδες σηκώθηκαν στο κέντρο του σταδίου για να να δείξουν την βιομηχανική εξέλιξη… παράλληλα έρχονται και οι πρώτες διαμαρτυρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Στις 23:16 έπεσε… σιωπή. Στρατιώτες και παπαρούνες ξεφύτρωσαν στο πλάνο… και ο πόλεμος έδωσε τη θέση του στους μετανάστες.

Για πέντε περίπου λεπτά οι μετανάστες σφυρηλατούσαν τον τεράστιο Ολυμπιακό κύκλο ενώ λίγο νωρίτερα έκαναν την επανάστασή τους για το οκτάωρό τους… Στις 23:23 ο τεράστιος κύκλος υψώθηκε για να ενωθεί με τους υπόλοιπους τέσσερις, που βρίσκονται ήδη στον αέρα, σχηματίζοντας το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι διοργανωτές φρόντισαν μέσω… Χόλιγουντ να μας ταξιδέψουν στον 17ο αιώνα. Με βίντεο από την πόλη του Λονδίνου και εμφάνιση του… Τζέιμς Μποντ, Ντάνιελ Γκρεγκ, ο οποίος παρουσιάστηκε στη Βασίλισσα! Ο πράκτορας 007 συνόδευσε τη Βασίλισσα σε ένα ελικόπτερο έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ… Ο τίτλος του δεύτερου μέρους λέγεται: «Happy and Glorious».


Στις 23:28 το ελικόπτερο μεταφέρθηκε… μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο! Ο Ντάνιελ Κρεγκ πήδηξε μέσα στο στάδιο με αλεξίπτωτο. Στις 23:31 η Βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με τον Ζακ Ρογκ… εισήλθαν στο Στάδιο.

Στις 23:32 η έπαρση της βρετανικής σημαίας και ο εθνικός ύμνος. Στη συνέχεια δύο από τα μεγαλύτερα βρετανικά επιτεύγματα, η βρετανική παιδική λογοτεχνία και το εθνικό σύστημα υγείας. Στη σκηνή βρέθηκε ο Mike Oldfield και ένα μικρό κοριτσάκι διάβασε κάτω από τα σεντόνια του… Στις 23:41 οι Βρετανοί μας έδειξαν Πίτερ Παν…και λίγα λεπτά αργότερα η… Mary Poppins ήρθε να διώξει τους… κακούς. Στις 23:47 οι θεατές χειροκρότησαν τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Ακολούθησε ένα μουσικό αφιέρωμα στον βρετανικό κινηματογράφο και ο Μίστερ Μπιν έκανε την εμφάνισή του… ο ηθοποιός Ρόουαν Ατκινσον. Υποτίθεται πως έπαιξε τους «Δρόμους της φωτιάς» στα πλήκτρα…

Στις 23:53 ένα κόκκινο mini cooper στη σκηνή! Ενα παιδάκι έπαιζε play station ενώ και μια τυπική βρετανική οικογένεια ήταν μαζεμένη ένα κλασικό σαββατόβραδο!

Στις 23:57 πολλές μουσικές, Ερικ Κλάπτον, πολλές χορεύτριες στη σκηνή, αναπαράσταση ενός αγγλικού πάρτι και Ρόλινγκ Στόουνς για πιο ροκ καταστάσεις… Οι δεκαετίες εναλλάσσονται και φυσικά… με Μπιτλς! Ολη η σύγχρονη βρετανική μουσική σκηνή στην αρένα του Ολυμπιακού Σταδίου.



Αφού ακούσαμε Beatles, Clapton, Rolling Stones, Queen, Who, Sex Pistols, μέχρι και Prodigy πήγαμε και στη μεγάλη οθόνη με πολλά φιλιά και μερικές σκηνές από τον βρετανικό κινηματογράφο.

Εξι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα περάσαμε στο σύγχρονο Λονδίνο και στην προβολή βίντεο με ιστορική αναδρομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ώρα των αθλητών

Στις 00:21 ξεκίνησε η παρέλαση των αποστολών. Η ελληνική σημαία με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη μπήκε πρώτη στο στάδιο. Ακολούθησαν άλλες 203 ομάδες με την Μεγάλη Βρετανία να μπαίνει τελευταία στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook