Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις με στόχο να εξευρεθεί άμεσα μια φόρμουλα που θα διασφαλίσει την συνοχή της Ευρωζώνης, την τιθάσευση της επελαύνουσας κρίσης χρέους και τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια συνολική κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας και του ευρώ.

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει πλέον η ισπανική οικονομία, οι πιέσεις των αγορών προς το σύνολο της ευρωπεριφέρειας και προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι δυσχέρειες ακόμα και ως προς την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος που δείχνει να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και κυρίως η αδυναμία – ή η απροθυμία ; - των Ευρωπαίων να βρουν μια φόρμουλα αντιμετώπισης της κρίσης, έχει κινητοποιήσει πια για τα καλά τους Αμερικανούς, που δεν προτίθενται να αφήσουν τις εξελίξεις να «τρέξουν» χωρίς να παρέμβουν, όσο και όπου είναι δυνατό.

Ενδεικτική της αγωνίας των ΗΠΑ για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η έλευση στη Γηραιά Ήπειρο ακόμα και του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τι κι αν ο Γερμανός πολιτικός βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες σε διακοπές

Ο Αμερικανός υπουργός δεν θα διστάσει να τον επισκεφτεί στον τόπο των διακοπών του, στο νησί Sylt, στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με τη Δανία, προκειμένου να συνομιλήσουν για την κρίση και ουσιαστικά να του μεταφέρει τις «ανησυχίες» της Ουάσινγκτον και τις … «παραινέσεις» του Λευκού Οίκου προς το Βερολίνο για να άρει την άτεγκτη στάση που κρατάει και να δώσει «εργαλεία» αντιμετώπισης της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Τέτοια «εργαλεία» μπορεί να προσφέρει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον διοικητή της Μάριο Ντράγκι να συναντάται με τον επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, πιθανότατα τη Δευτέρα και πάντως πριν τη σύσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις του Γερμανού τραπεζίτη σε μια σειρά νέων μέτρων, όπως η αγορά ομολόγων.

Με βάση δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Bloomberg, o κ. Ντράγκι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Γαλλίας και θα επιχειρήσεις ακόμα και να «περάσει» την μείωση επιτοκίων σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία

Στη συνάντηση με τον χερ Βάιντμαν ο διοικητής της ΕΚΤ αναμένεται να προτείνει τη λήψη μέτρων που θα περιλαμβάνουν την αγορά ομολόγων από τους μόνιμους μηχανισμούς στήριξης και την ΕΚΤ, αλλά και επέκταση του προγράμματος έκτακτης ρευστότητας (LTRO).

Ο Γερμανός τραπεζίτης πάντως ήδη έχει δηλώσει την αντίθεσή του τόσο στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, όσο και στην περαιτέρω ανάμιξη της ΕΚΤ στην αγορά για χορήγηση ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις για τη διάσωση της Ευρωζώνης και του ευρώ αναμένεται να συνεχισθούν με αμείωτο ρυθμό, όσο μάλιστα αυξάνεται και η πίεση των αγορών.

(protothema.gr)