Στην αντεπίθεση πέρασε το Σάββατο ο συριακός στρατός προκειμένου να ανακαταλάβει τους τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άρματα μάχης κινούνται προς τις νοτιοδυτικές συνοικίες της πόλης, ενώ νωρίς το πρωί μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θύματα των συγκρούσεων είναι πολλά, ενώ πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή.

Οι ενισχύσεις που συγκεντρώνονταν εδώ και μέρες στα περίχωρα της πόλης «κατευθύνονται στη συνοικία Σαλαχεντίν, στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των ανταρτών και σε αρκετές συνοικίες μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της εξέγερσης» δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, προσθέτοντας ότι «η έφοδος άρχισε».

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, η οργάνωση της αντιπολίτευσης που συντονίζει τις κινητοποιήσεις, ανέφεραν ότι μάχες διεξάγονται στην περιφέρεια της συνοικίας Σαλαχεντίν, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του Χαλεπίου.

Η Γενική Επιτροπή της συριακής εξέγερσης, ένα ακόμη δίκτυο ακτιβιστών, έκανε λόγο για ενισχύσεις του στρατού στη Σαλαχεντίν «εν μέσω σφοδρών πυρών από βαρέα όπλα» και για μάχες μεταξύ κυβερνητικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η έφοδος των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ πραγματοποιείται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την έναρξη αυτού του νέου μετώπου στις 20 Ιουλίου, με το στρατό να έχει ανακτήσει τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, στην οποία σημειώθηκαν σφοδρές μάχες κυρίως στις συνοικίες που είναι εχθρικές στο καθεστώς του προέδρου Ασαντ.

Αρκετές χώρες της Δύσης είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για μια πιθανή έφοδο του στρατού κατά των δυνάμεων των ανταρτών, με την Ουάσινγκτον να μιλά για το ενδεχόμενο «σφαγής» στη χώρα, ύστερα από 16 μήνες εξέγερσης κατά του καθεστώτος.

Την Παρασκευή ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έστειλε αυστηρό μήνυμα στο καθεστώς να μην χρησιμοποιήσει το χημικό του οπλοστάσιο.

«Απαιτώ από τις συριακές αρχές να μην κάνουν χρήση χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής σε καμία περίπτωση» είπε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Τόσο ο Μπαν Γκι-μουν όσο και ο Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αιματοχυσία στο Χαλέπι.

«Θέλω το καθεστώς του Άσαντ να ξέρει ότι όσο συνεχίζει τις βίαιες επιθέσεις, τόσο εμείς θα αυξάνουμε την πρακτική μας στήριξη σε αντίπαλες κινήσεις» είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Προειδοποίησε, μάλιστα, για «καταστροφική απώλεια ζωών μεταξύ αμάχων και για ανθρωπιστική καταστροφή».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook