Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ αστυνομικών και χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη ρίψη των λυμάτων μιας χαρτοποιίας στις ακτές της πόλης Σιντόνγκ, κοντά στην Σανγκάη.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κυβερνητικό κτίριο, κατέστρεψαν υπολογιστές και άρπαξαν από όλους τους ορόφους αλκοολούχα ποτά, κρασιά, κούτες με τσιγάρα και άλλα είδη με τα οποία συνήθως δωροδοκούνται υπάλληλοι στην Κίνα.

Η δημοτική αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, διαβεβαιώνοντας ότι ο αγωγός της χαρτοποιίας θα «κλείσει οριστικά».

«Ο δήμος της Ναντόνγκ (όπου βρίσκεται η χαρτοποιία) αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το σχέδιο της ρίψης των ακάθαρτων υδάτων στη θάλασσα: ζητούμε από τους κατοίκους να γυρίσουν στα σπίτια τους» ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή μεταδόθηκε και από την τοπική τηλεόραση, αρκετοί διαδηλωτές εξέφρασαν σκεπτικισμό για τις πραγματικές προθέσεις των αρχών.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης της Σιντόνγκ άρχισαν να διαλύονται αργότερα.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στην εφημερίδα Global Times, τα λύματα που θα καταλήγουν στη θάλασσα της πόλης Σιντόνγκ από τον αγωγό της ιαπωνικής χαρτοποιίας Oji Paper Group θα φθάνουν σε ποσότητα τους 150.000 τόνους ημερησίως, όταν το εργοστάσιο, η κατασκευή του οποίου άρχισε το 2007, λειτουργήσει πλήρως.

Τα κινήματα διαμαρτυρίας έχουν πολλαπλασιαστεί από πέρυσι στην Κίνα με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την επιδείνωση του περιβάλλοντος, θύμα των τριών δεκαετιών ταχείας βιομηχανοποίησης της χώρας.

Στις αρχές Ιουλίου στην πόλη Σιφάνγκ της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν, διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις της αστυνομίας, πριν λάβουν τη διαβεβαίωση για την εγκατάλειψη του σχεδίου για την κατασκευή ενός ρυπογόνου εργοστασίου μεταλλουργίας.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook