Στο ενδεχόμενο να επιβληθεί haircut της τάξης του 30% στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης φέρεται να προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι.

Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται για λύση ύστατης ανάγκης, η οποία μπορεί να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος από 70 έως 100 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αν αυτό το ενδεχόμενο αληθεύει, αρκετές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση μετά τις ζημιές που θα εγγράψουν λόγω του haircut στο ελληνικό χρέος.

\”Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται πάνω σε μια τελευταία ευκαιρία, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η ύσταση αυτή λύση συνιστά ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να δεχθούν σημαντικές απομειώσεις στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν\” δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
\”Οι προσπάθειες αυτές έχουν στόχο να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 70-100 δισ. ευρώ\”, σχολιάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 48 δισ. ευρώ.

\”Οι συζητήσεις για το σχέδιο αυτό βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας βρίσκεται εκτός τροχιάς και πως ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 κρίνεται πλέον ανέφικτος\”, τονίζουν επίσης.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 20 Ιουλίου

Το www.bankingnews.gr έχει ήδη αναφέρει ότι σε ευρωπαϊκούς κύκλους έχει αρχίσει να εξετάζεται σχέδιο να πραγματοποιηθεί αρχές του 2013 ίσως και νωρίτερα νέο haircut στο ελληνικό χρέος κατά 50%.

Το νέο haircut θα αφορά το πρώτο δάνειο των 110 δις ευρώ πλην των κεφαλαίων που αντιστοιχούσαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και τα 48 δις ευρώ ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεν είχε δεχθεί να συμμετάσχει στο PSI+ και ταυτόχρονα πρόσφατα έπαψε να αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.

Σε αυτό το νέο haircut δεν σχεδιάζεται εμπλοκή ιδιωτών ή τραπεζών.

Στο νέο haircut θα ενταχθεί χρέος περί τα 150 δις ευρώ.

Με haircut 50% σημαίνει ότι το χρέος θα απομειωθεί κατά 75 δις ευρώ.

Προσεχώς θα διαπιστωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Τρόικα για πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
Επίσης η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση σε όλη την Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας.

Αν η Τρόικα, η Γερμανία η Ευρώπη δεχθεί ελαστικοποίηση των όρων εφαρμογής του μνημονίου μέσω της 2ετούς επιμήκυνσης τότε προφανώς η συνταγή λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη η Γερμανία θα καταπέσει και οι δυνάμεις αμφισβήτησης θα κάνουν δυναμικά την επανεμφάνιση τους.

Το psi+ χρεοκόπησε τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον στην Ελλάδα αλλά δεν βοήθησε την χώρα γιατί απλά τα ομόλογα των ιδιωτών αντικαταστάθηκαν από τα δάνεια των κρατών και της Τρόικα.

Άρα η επιβάρυνση για την Ελλάδα, η ζυγαριά του κέρδους και της ζημίας συνεχίζει να είναι ετεροβαρής.

Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να ζητήσει haircut στο επίσημο τομέα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο μνημόνιο αρκετά σκληρό και χρονικά σύντομο.
Μόνο έτσι θα δεχθεί η Ευρώπη απομείωση στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook