Κρίσιμες «εξετάσεις» θα δώσει η κυβέρνηση συνεργασίας τη Δευτέρα, καθώς, με δεδομένο πως οι εταίροι μας κατέστησαν σαφές, είτε δια στόματος του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, είτε με τα «μηνύματα» των μελών της Τρόικας όλες τις προηγούμενες ημέρες προς πάσα κατεύθυνση, ότι η συνέχιση της στήριξης της χώρας μας προϋποθέτει την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος λιτότητας, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καλούνται να οριστικοποιήσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, που θα παρουσιαστούν την ίδια ημέρα στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η συνάντηση των τριών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας κατά πάσα πιθανότητα στις 18:00 προκειμένου να δοθεί στα επιτελεία των τριών κομμάτων ο περισσότερος δυνατός χρόνος για την επεξεργασία των μέτρων.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση των τριών την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο μέτρων.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό και με ασφυκτικά πλέον τα χρονικά περιθώρια, συνεχείς είναι οι συσκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αλλά και στα επιτελεία των τριών κομμάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, που θα τεθούν προς έγκριση από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Η τελική λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ, υγεία και παιδεία.

Στην τελευταία συνάντηση των αρχηγών, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Κουβέλη να εξέφρασε τις μεγαλύτερες ενστάσεις, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Βενιζέλος μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου, συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, εν όψει της συνάντησης των τριών αρχηγών.

Στο μικροσκόπιο των στελεχών της Ιπποκράτους έχει μπει ο προγραμματισμός για τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν και επεξεργάζονται από τους τομείς Εργασίας και Οικονομίας. Από την πλευρά της Ιπποκράτους επισημαίνουν πως δεν θα δεχτούν «πρόσθετα οριζόντια μέτρα, άδικα, τα οποία θα υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό».

Μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ. Πρωτόππαπας και Σαχινίδης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Συγκεκριμένα διαφώνησαν στις προτεινόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε αλλαγή του ορίου συνταξιοδότησης.

Επειδή πεποίθηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει σε μια διετία και χρειάζεται να μετατραπεί σε τετραετές, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στην χθεσινή συνάντηση με την Τρόικα η απόφαση των μέτρων να μην είναι αποκομμένη από την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

Δεδομένου ότι η Τρόικα θα έχει έτοιμη την έκθεσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου, συζητείται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην ανακοινωθεί πλήρες πρόγραμμα μέτρων ύψους 11,5 δις, πριν την απόφαση της επιμήκυνσης. Με άλλα λόγια έχει πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων η πρόταση να παρουσιαστούν, αφού συμφωνηθούν με την Τρόικα, μέτρα μικρότερου ύψους στην παρούσα φάση.

Οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με τα κομματικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα, «πυρετός» συσκέψεων έχει προγραμματιστεί για όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το πρωί στο Οικονομικό Επιτελείο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης επισκέφθηκε την Παρασκευή τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η Τρόικα πάντως επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 11,5 δισ ευρώ.

Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία όμως θα «κλειδώσουν» τη Δευτέρα. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:

- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο,

- Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,

- Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.

- Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα,

- Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα

- Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.

- Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.

- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.

- Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)

- Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)

- Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.

Αναφορικά πάντως με την επιμήκυνση οι δανειστές της χώρας δείχνουν να τη συζητούν, ωστόσο αναμένουν την πρωτοβουλία των κινήσεων να την έχει η ελληνική πλευρά με μέτρα που θα δείχνουν την αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μια τέτοια πολιτική απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από μια Σύνοδο Κορυφής, η οποία πρόκειται να προετοιμαστεί με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με ηγέτες χωρών της ΕΕ στο τέλος του Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως τα κόμματα της συγκυβέρνησης ετοιμάζουν ένα νέο, βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ τονίζει:

«Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει ένα τρίτο μνημόνιο κοινωνικής καταστροφής. Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ο ακρωτηριασμός του ασφαλιστικού συστήματος, η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους, αντιπροσωπεύουν τη συνέχιση της ίδιας ακριβώς μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική εξόντωση της χώρας.

Τα τρία κόμματα είναι υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό τόσο για τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης» που μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα, όσο και για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής που θα οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και νέες φαιδρές δικαιολογίες των μνημονιακών κομμάτων για την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων.

Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μέρους του και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, η στήριξη της ανάπτυξης και της εργασίας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η προστασία των δημοσίων αγαθών, αποτελούν βασικούς άξονες για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

protothema.gr