Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα τη γύριζε 20 χρόνια πίσω και θα χρειαζόταν να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου επανέλθει σε επίπεδο ζωής σαν το σημερινό, σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Καναδός νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ, ο αποκαλούμενος «πατέρας» του ευρώ.

Ο ίδιος δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, επισημαίνει ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25% και τονίζει ότι «η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ, αν και ως έναν βαθμό οφειλόταν στις κρατικές δαπάνες, υπήρξε από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως το 2008». «

Ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι ακόμα και αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή και την υποτιμούσε έως και 50%, δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους.

«Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα» εξηγεί.

Τέλος, τάσσεται για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως «είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της ΕΕ. Μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα και έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές».

* Η εργασία του Μαντέλ περί νομισματικής δυναμικής, τη δεκαετία του 1970 αποτέλεσε το θεμέλιο οικοδόμησης του ευρώ.

 

in.gr