Μία άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία, καθώς οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι ολοένα και λιγοστεύουν.

Οι περιοχές όπου «χτύπησαν» τα φονικά κύματα μοιάζουν με νεκροταφεία. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000 στις ισοπεδωμένες παράκτιες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας. Σήμερα βρέθηκαν περίπου 2.000 πτώματα που ξεβράστηκαν σε ακτές, την ώρα που στη Μιναμισανρίκου, μία πόλη με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, αγνοούνται 10.000.

Μία άλλη πόλη, η Ρικουζεντακάτα με πληθυσμό 23.000 κατοίκους, σχεδόν \”εξαφανίστηκε\”, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιζώντων, καθώς το 80% και πλέον της πόλης έχει πλημμυρίσει. Στην πόλη Οτσούκι, από τους 15.000 κατοίκους, αγνοούνται οι 12.000 και ο τραγικός κατάλογος συνεχίζεται…


Προβλήματα από ισχυρό μετασεισμό

Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στη λειτουργία των δημοσίων μεταφορών στο Τόκιο κατά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μετά το σεισμό της περασμένης εβδομάδας και το τσουνάμι.

Η Japan Rail, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρία της χώρας, σταμάτησε τα δρομολόγια των τραίνων σε όλες τις γραμμές της χώρας, με εξαίρεση τέσσερις, αλλά και στις γραμμές αυτές η κίνηση έγινε με διακοπές.

Μόνο το 10% των τραίνων της σημαντικής γραμμής που διέρχεται από το Τόκιο λειτουργεί, μετέδωσε η ιαπωνική τηλεόραση.

Οι ταξιδιώτες συνωστίζονται στους σταθμούς όπου περιμένουν υπομονετικά για μια θέση. Οι ουρές που σχηματίζουν είναι τεράστιες.

Η λειτουργία των τραίνων στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο διακόπηκε και αυτή.

\"\"Πυρηνική απειλή

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Οναγκάβα καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ακόμη ένα πυρηνικό εργοστάσιο αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του. Σύμφωνα με το Sky News το σύστημα ψύξης στο εργοστάσιο Τοκάι δεν λειτουργεί αλλά το υποστηρικτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία Japan Atomic Power, το σύστημα λειτουργεί στο εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 αν και τρεις ντιζελογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την ψύξη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή οι μηχανικοί στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν φόβους για μία μερική κατάρρευση των δύο αντιδραστήρων και κάνουν αγώνα δρόμου Ο αρμόδιος γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου,Yukio Edano είπε σήμερα ότι μία μερική κατάρρευση της μονάδες 3 του Φουκουσίμα είναι «εξαιρετικά πιθανή».

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της χώρας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να ρίξει θαλασσινό νερό και στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1). Θαλασσινό νερό διοχετεύει ήδη στους αντιδραστήρες 1 και 3, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται στη μονάδα. Χθες, στον αντιδραστήρα 1 έγινε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας. Οι ειδικοί τονίζουν πως ο αντιδραστήρας 3 θεωρείται πιο επικίνδυνος από τον 1 καθώς περιέχει ουράνιο και πλουτώνιο.

Ήδη σχεδόν 170 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ενημερωθεί να εκκενώσουν την περιοχή μέχρι και 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook