Σε μια προσπάθεια να βάλει σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο τη συζήτηση -που φουντώνει κυρίως στη Γερμανία- για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung -που πρόκειται να δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας, τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις «υποθέσεις εργασίας» επειδή θα είχε «τεράστια αρνητικά επακόλουθα».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει για την Ελλάδα: «Μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου [...] Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες».

Ο Γιούνκερ διαμηνύει ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ' όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της: «Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα».

Ωστόσο, επικρίνει τη φιλολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, λέγοντας: «Όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης».

«Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση (της εξόδου της Ελλάδας)», απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους, πρόσθεσε.

 

in.gr