Μέσα σε κλίμα χαράς και ψυχικής ευεξίας και παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 29 Ιουλίου η 5η Γιορτή Βοσκού και Τυριού που διοργανώνει εδώ και μια πενταετία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών.

Δύο χιλιάδες και πλέον επισκέπτες τίμησαν και φέτος την εκδήλωση, η οποία στέφθηκε απόλυτη επιτυχία, αφού το οργανωτικό μέρος ξεπέρασε φέτος τις παρελθούσες γιορτές στα Ζωνιανά.

Το βάρος του τυριού και φέτος ήταν εντυπωσιακό καθώς η ζυγαριά άγγιξε τα 970 κιλά, ενώ παρασκευάστηκαν και 200 μυζήθρες η οποίες δόθηκαν ως δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που προσφέρει τρόφιμα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα σε παρακείμενο χώρο της γιορτής το Κοινωνικό Παντοπωλείο είχε στήσει και ένα ταμείο για να ενισχυθεί οικονομικά η αγορά τροφίμων, ως μια κίνηση αλληλεγγύης προς τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες του νομού μας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, η οποία ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Γιάννη Παρασύρη για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την άρτια διαχείρηση της ετοιμασίας.

Ο Πατήρ Νικόλαος-Νικηφόρος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου & Αυλοποτάμου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευγένιου , ευλόγησε της γιορτή ενώ δεν αμέλησε να θυμίσει στους παρευρισκόμενους την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ρέθυμνο, τον επόμενο μήνα.

\"\"

Με την σειρά του ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές και εξήρε το έργο τους τα τελευταία 5 χρόνια, όπου η Γιορτή του Βοσκού και Τυριού έχει γίνει πλέον θεσμός για το Ρέθυμνο γενικότερα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, το αναπληρωματικό μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Βάμβουκας καθώς και άλλοι τοπικοί άρχοντες.

Ξεχωριστή νότα αλλά και ιαχή για τους νέους αποτέλεσε η παρουσίαση του, Ηρακλειώτη Παρολυμπιονίκη στην κολύμβηση, Γιώργου Καπελάκη, το έργο του οποίου εξύμνησε ο γνωστός αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής, ο οποίος ήταν και ο βασικός παρουσιαστής της γιορτής. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης. Και για τους δύο προσκεκλημένους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών αποφάσισε να ανακηρύξει ως επίτιμα μέλη του, σε μια ένδειξη σεβασμού στο έργο τους.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών και περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Παρασύρης στην σύντομη ομιλία του σημείωσε πως:

«Πέρα από τους άλλους στόχους που πετυχαίνουμε μέσα από αυτήν την εκδήλωση όπως η προβολή του διατροφικού προτύπου, η ανάδειξη όλων των ποιοτικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας που παράγονται στον τόπο μας όπως το τυρί και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, φέτος ως μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς του τόπου, αποφασίσαμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια που καταβάλλουν και άλλοι φορείς, θεσμικοί και εθελοντικό, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ε. Ρεθύμνου για την στήριξη συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, αλληλοστήριξης και συμπαράστασης προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας».

Μετά το πέρας των ομιλιών, σειρά έλαβε το «έγκλημα» όπως χιουμοριστικά χαρακτηρίστηκε από τον Βασίλη Σκουντή, η κοπή του τυριού σε μερίδες από ομάδα εκπαιδευόμενων σεφ από τοπική σχολή μαγείρων.

Οι επισκέπτες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις από τα εδέσματα που με περίσσια μαεστρία συντόνισαν οι γυναίκες του χωριού αλλά και μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν και την έκθεση φωτογραφίας από τα σπήλαια και τα βάραθρα της περιοχής από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία – Τμήμα Κρήτης.

Ακολούθησε ο χορός και το κέφι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες, υπό τις νότες του μουσικού συγκροτήματος του Χάρη Νικηφόρου και του Μανώλη Σκουτέλη, ενώ νωρίτερα ο κόσμος απόλαυσε τα χορευτικά συγκροτήματα τη σχολής «Μαυρόκωστα» και του Συλλόγου «τα Όρη», ενώ συμμετείχε και το Λύκειο Ελληνίδων, μαζί με το χορευτικό συγκρότημα του «Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού Αετογιάννης».

Για την ιστορία το ενός τόνου κεφαλοτύρι που παρασκευάστηκε από τους τυροκόμους των Ζωνιανών πριν από μερικούς μήνες και ωρίμασε σταδιακή μέχρι χθες βράδυ ώσπου το εμφάνισαν στη Γιορτή του Βοσκού & Τυριού, για να μοιραστεί στον κόσμο.

(agorapress.gr/Βασίλης Κασιμάτης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook