Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία ο επίτροπος Ενεργείας, Γκίντερ Ετινγκερ. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Έτινγκερ τόνισε ότι η κρίση στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, Τι θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Ο Ετινγκερ τόνισε ότι τα θέματα ασφαλείας είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των 14 χωρών της ΕΕ που κάνουν χρήση πυρηνικής ενεργείας και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια στα απαρχαιωμένα εργοστάσια της Γερμανίας βελτιώνεται συνεχώς.

Ωστόσο, σε ερώτηση εάν τα απαρχαιωμένα εργοστάσια θα κλείσουν μετά την ιαπωνική πυρηνική κρίση, απάντησε: «Εάν τη λάβουμε σοβαρά υπόψη και πούμε ότι το συμβάν αυτό άλλαξε τον κόσμο- και πολλά από αυτά που εμείς ως βιομηχανική κοινωνία θεωρούσαμε ως ασφαλή και διαχειρίσιμα είναι τώρα υπό αμφισβήτηση-τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

Ο Ετινγκερ είναι μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Αγγέλα Μέρκελ και πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία στις εκλογές που θα γίνουν εντός δύο εβδομάδων, λόγω κυρίως της αύξησης της υποστήριξης στους Πράσινους.

Η απόφαση της κυβέρνησης πέρυσι να συνεχιστεί η λειτουργία των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας για περίπου 12 χρόνια πέραν του χρόνου που είχε αποφασιστεί αρχικά να κλείσουν, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και έπληξε τη δημοτικότητα του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook