Την εμπειρία της συμμετοχής του στο 49ο Ράλλυ Αιγαίου περιγράφει ο Αντιναύαρχος ε.α. και επίτιμος πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, Κωνσταντίνος Μανιουδάκης.
Ο Κυβερνήτης του σκάφους \”ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ ΙΙ\” σε έκθεσή του που φιλοξενείται στο σάιτ του ΝΟΧ αναφέρει τα εξής:
Γέμισε το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ράλλυ Αιγαίου από 15 έως 18 Ιουλίου ενώ 350 περίπου ιστιοπλόοι και οι εκδηλώσεις που έγιναν, έδωσαν μία ξεχωριστή ζωντάνια στον τόπο μας. 
Τα Χανιά μας σε μια αξιοθαύμαστη, φιλότιμη συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων έδειξαν υπευθυνότητα για τις επί μέρους διοργανώσεις, την πατροπαράδοτη φιλοξενία και το επίπεδο πολιτισμού του τόπου μας.
Οι εντυπώσεις των ιστιοπλόων και των διοργανωτών του Ράλλυ υπήρξαν άριστες και ως κυβερνήτης σκάφους του Ράλλυ, έγινα δέκτης θερμών συγχαρητηρίων. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τον τόπο μου.
Αξίζει λοιπόν να υπενθυμίσουμε τη συμβολή των φορέων σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα: 
α. Ελλιμενισμός – Λιμενικές ευκολίες
(1) Το Λιμεναρχείο Χανίων εξασφάλισε την απελευθέρωση του χώρου, υπερβαίνοντας τις σχετικές δυσκολίες της πληθώρας τουριστικών σκαφών λόγω περιόδου αιχμής. 
(2) Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέλαβε το σοβαρό έργο της ασφάλειας των αγκυροβολίων και της ανάλογης σήμανσης των αβαθών και εξασφάλισε πλήρη επάρκεια ελεύθερης παροχής ηλακτρικού ρεύματος και νερού στα σκάφη. Ανακαίνισε και εξασφάλισε την καλή λειτουργία των δημοτικών τουαλετών (θα πρότεινα να εξαταστεί η ριζική ανακαίνισή τους).
(3) Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων συνέβαλε σημαντικά εκπονώντας το σχέδιο ελλιμενισμού και αναλαμβάνοντας την εφαρμογή του.
(4) Η Ιχθυόσκαλα Δημοσίου διέθεσε πάγο για όλα τα σκάφη, καλύπτοντας μία σημαντική ανάγκη των ιστιοπλοϊκών σκαφών που σπάνια αντιμετωπίζεται σε άλλα λιμάνια. 
(5) Ο Δήμος Χανίων διέθεσε μεταφορικό μέσο και ανέλαβε τη διανομή.
β. Εκδήλωση Λόγου και Μουσικής με θέμα “Θάλασσα και Αιγαίο” από τον Τομέα Πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, αφιερωμένη στους συμμετέχοντες στο Ράλλυ Αιγαίου.
Η καλλιτεχνική ομάδα με ιδιαίτερη ευαισθησία δημιούργησε το δικό της σκάφος και “ταξίδεψε” μαζί με τα σκάφη του Ράλλυ προκαλώντας τον ενθουσιασμό των ιστιοπλόων. 
Την γενική διοργάνωση είχε ο Ν.Ο. Χανίων με συνδιοργανωτή την Κοινοφελή Επιχείρηση του Δήμου Χανίων η οποία διέθεσε δωρεάν την αίθουσα του Κ.Α.Μ. Η ευγενική χορηγία της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα συνέβαλε στην επιτυχία της εκδήλωσης. 
γ. Μουσική βραδιά στον Ι.Ο. Χανίων
Στο όμορφο περιβάλλον του Νεωρίου του ΜΟΡΟ, οι ιστιοπλόοι απήλαυσαν μια όμορφη μουσική βραδιά. Διοργανωτής ήταν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. 
δ. Τοπικοί Αγώνες
Διοργανωτής ήταν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων στο στήσιμο του θαλασσινού στίβου. Ο Ν.Ο. Χανίων διέθεσε φουσκωτό σκάφος με το χειριστή του.
ε. Εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων και επάθλων. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
Θερμές ήταν οι προσφωνήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη και του Δημάρχου Χανίων, Μανόλη Σκουλάκη, οι οποίες συνοδεύτηκαν από την απονομή τιμητικών πλακετών προς τον διοργανωτή του Ράλλυ, Π.Ο.Ι.Α.Θ.
Εντυπωσιακό ήταν το δώρο για κάθε σκάφος, προσφορά από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που αποτελείτο από ένα κρητικό “βουργιάλι” με περιεχόμενο αντιπροσωπευτικά κρητικά προϊόντα.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με την άψογη εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος “Ψηλορείτης” υπό τους ήχους της ορχήστρας των αδερφών Παντερμάκη, που συμμετείχαν εθελοντικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου και καταχειροκροτήθηκαν.
Η όλη διοργάνωση ήταν του Δήμου Χανίων, ο οποίος δικαιολογημένα θα νιώθει ικανοποίηση για την επιτυχία της εκδήλωσης.
ζ. Δεξίωση Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου 
Πλούσιος μπουφές στο Νεώριο όπου στεγάζεται ο Ι.Ο. Χανίων. 
Ας ευχηθούμε πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις να κυριαρχεί παρόμοιο φιλότιμο, υπευθυνότητα και συλλογικό πνεύμα ώστε να προβάλλουμε τον τόπο μας γιατί πραγματικά το αξίζει!
Αντιναύαρχος ε.α. Κ. Μανιουδάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook