Τη θέση ότι το Μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, αποτελεί παρελθόν και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, διατύπωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, επιστολή με έξι προτάσεις για την οικονομία, στις οποίες περιλαμβάνονται η επιμήκυνση του προγράμματος και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι η λογική των οριζόντιων περικοπών και της αύξησης φόρων έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και επισήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το «μάζεμα» του κράτους.

Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε μεν ότι είναι αναγκαίες, αλλά υποστήριξε ότι στη σημερινή συγκυρία κανένας ξένος επενδυτής δεν θα διανοηθεί να έρθει στην Ελλάδα όσο οι αγορές αποτιμούν τους κινδύνους μιας επένδυσης στη χώρα στα σημερινά επίπεδα.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν έσοδα και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού στις αντίστοιχες αγορές, εφόσον οι προτάσεις μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν με πληρότητα και αποτελεσματικότητα», ανέφερε.

Ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στις ελληνικές κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για λάθος προτεραιότητες και αποτυχία προβλέψεων από την πλευρά της τρόικας και έλλειμμα πολιτικής βούλησης από την ελληνική πλευρά.

«Ο καταστροφικός αυτός συνδυασμός επέφερε τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και προσέθεσε:

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση. Αυτό που θέλει σήμερα η κοινωνία είναι να μην καταστραφεί. Οι πολίτες ζητούν σωτηρία και όχι αδιέξοδα μέτρα, ούτε εύκολες καταγγελίες. Δεν καλούμαστε σήμερα να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο αλλά το εθνικό μας μέλλον. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για όσους κυβερνούν ή φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τον τόπο».

Αναφερόμενος δε στο πολιτικό σύστημα, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας έχει κάνει «τουλάχιστον διακηρυκτικά» στροφή προς τον «ρεαλισμό» και πως «ευελπιστούμε ότι και η αξιωματική, ιδιαίτερα, αντιπολίτευση θα ολοκληρώσει τη δική της ρεαλιστική στροφή, θα απεγκλωβιστεί από την άγονη ρητορεία ενός παρωχημένου αντιμνημονιακού αγώνα και θα εισφέρει τις δικές της διακριτές προτάσεις στην ανάγκη της εθνικής αλλαγής».

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνονται στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, είναι οι εξής:

Άμεση απελευθέρωση των 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Παράταση της περιόδου προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
Πώληση των ομολόγων της ΕΚΤ στην τιμή αγοράς συν εύλογο κέρδος και όχι στην ονομαστική τους αξία και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία.

Δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με ανάθεση μέρους των διαδικασιών στις τράπεζες.

Αξιοποίηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ως εγγύηση για δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook