Στο φώς των αστεριών και στο φλοίσβο της θάλασσας εκτυλίχτηκε μια εξαιρετική βραδιά γεμάτη μουσική και ποίηση στην Πλάκα, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Δημοτικού Χώρου Αναψυχής «Μεραμπέλλο», την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτή την ιδιαίτερη γωνιά της Κρήτης και σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Μεραμπέλλου, στην Πλάκα του Δήμου Αγίου Νικολάου.Ο κ. Κουνενάκης στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στη δημιουργία του Πάρκου «ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟ» καθώς και τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης των εγκαινίων και ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Εγκαινιάζουμε σήμερα το δημόσιο χώρο «Μεραμπέλλο» στην Πλάκα απέναντι από τη Σπιναλόγκα και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη ως Υφυπουργό στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καθώς και για την αμέριστη συμβολή του στις προσπάθειες του Δήμου μας ως Περιφερειάρχης Κρήτης, τη διαχειρίστρια του προγράμματος κ.Μπαζοπούλου Στέλλα και την έμπειρη και αξιόπιστη τεχνική εταιρεία της Κρήτης η Κοινοπραξία Γ.Σ Κατασκευαστική- Ξεζωνάκης Εμμ.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρα κ.Νίκο Καραβελάκη στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας που εκπόνησε την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του συγκεκριμένου έργου, την Αρχιτεκτόνισσα του Δήμου μας κ. Μαρία Πρατσινάκη για τη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του έργου. Καθώς επίσης και τους τεχνικούς και τα συνεργεία συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου για την βοήθειά τους. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Μ. Μπουτσάκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Αικατερινάκη για την στήριξη και προώθηση του έργου.Ευχαριστώ ακόμα την κ. Μαρία Κωστάκη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΝ που έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης, το Ωδείο Τέχνης και τους νεαρούς μουσικούς για το μουσικό πρόγραμμα, την κ. Αννα Αρακαδάκη για την απαγγελία της, την κ. Ξανθάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΚΑΛΥΔΩΝ για την προσφορά τους, το ξενοδοχείο Blue Palace για τη βοήθεια και όλους όσους βοήθησαν καθ΄οιονδήποτε τρόπο στην δημιουργία του χώρου και στη σημερινή εκδήλωση. Να μην λησμονήσουμε τη συμβολή των μελών του ΠΑΟΔΑΝ καθώς και των στελεχών του.Ευχαριστώ και όλους εσάς για την παρουσία σας και εύχομαι να έχετε μια όμορφη βραδιά…»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό με τον οποίο εκδήλωσε την αγάπη του για την περιοχή μας , η οποία μάλιστα, όπως είπε, δεν είναι και πρόσφατη και αναφέρθηκε στη συμβολή του στα εγκαίνια του δημοτικού χώρου «Μεραμπέλλο» καθώς και για την ένταξη του εν λόγω έργου στο πρόγραμμα Πράσινη Ανάπτυξη. Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη της Σπιναλόγκα στα μνημεία της UNESCO και τόνισε ότι ο τόπος αυτός μπορεί να γίνει σημαντικός προορισμός όχι μόνο για την Κρήτη και την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο!

Η κ. Μαρία Κωστάκη, μέλος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. και υπέυθυνη της εκδήλωσης, στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ιστορική ονομασία του πάρκου «ΜΙΡΑΜΠΕΛΛΟ» δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την Βενετοκρατία στην Κρήτη η οποία διήρκεσε σχεδόν πέντε αιώνες. «Η εξαιρετικά μακρόχρονη αυτή παρουσία άφησε τα ίχνη της σε όλους τους τομείς του τοπικού πολιτισμού και εντονότερα στην αρχιτεκτονική και τη γλώσσα. Τα μνημεία αυτής της εποχής συνδυάζουν το τοπικό στοιχείο με το βενετσιάνικο ύφος και διασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο τη σύνδεση του νησιού με την Ευρώπη. Φρούρια, κρήνες, ποίηση, θέατρο, ζωγραφική είναι χαρακτηριστικά της περιόδου, αλλά και λέξεις ή φράσεις που παρέμειναν στο καθημερινό λεξιλόγιο, π.χ. λοτζέτα, ματζέτα, φιλιότσος, φέτσα ,σκουτέλι κ. α. Αυτή η λέξη όμως που μας προσδιορίζει είναι το Μιραμπέλλο.

Το λατινικό επίθετο mirabillis σημαίνει θαυμάσιος, υπέροχος, αξεπέραστος. Αυτή την αίσθηση της θαυμαστής ομορφιάς του τόπου μας ένιωσε ο Γενουάτης Enrico Pescatore όταν ονόμασε Μιραμπέλλο το φρούριο - Castello, στο λόφο της σημερινής Νομαρχίας στον Άγιο Νικόλαο, αντικρίζοντας τη θέα προς τον κόλπο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Το φρούριο κατεδαφίστηκε το 1647 από τους Βενετούς για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Το όνομα του όμως έμεινε εδώ αλώβητο αιώνες τώρα να δηλώνει το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Έμεινε εδώ για να επιβεβαιώνει την ακατάλυτη ομορφιά του τοπίου, ακόμα κι όταν καταστρέφεται από την ανθρώπινη ματαιοδοξία, έμεινε εδώ για να μας υπενθυμίζει την ανείπωτη ομορφιά της θάλασσας μας, του κόλπου που επιμένει να μας θρέφει με τα νοστιμότερα θαλασσινά του, ακόμα κι όταν η πλεονεξία μας του βάζει εμπόδια. Ταυτίστηκε με τους κατοίκους και οδηγήθηκε στο να σημαίνει το επίθετο Μεραμπελλιώτης έξυπνος, εύστροφος, δυναμικός, πρωτοπόρος, φιλομαθής.

Η συμβολική, λοιπόν, ονομασία αυτού του δημόσιου χώρου μας κάνει να αναλογιστούμε άλλη μια φορά πόσο τυχεροί είμαστε που γεννηθήκαμε σ’ αυτό το υπέροχο μέρος, πόσο μοναδικά πράγματα μας χάρισε η φύση αλλά και ταυτόχρονα πόσες υποχρεώσεις απορρέουν για όλους μας να τα διαφυλάξουμε».

Η υπέροχη αυτή βραδιά κύλισε με στίχους ελλήνων ποιητών που διάβασε η κ. Άννα Αρακαδάκη και με ελληνική μουσική και τραγούδια που ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο τα παιδιά του Ωδείου Τέχνης και οι Black Flames: Κωνσταντίνος Σκουλικάρης (πλήκτρα - φωνή), Χρυσή Τζάβλα (βιολί - φωνή), Γιώργος Γεροντής (λαούτο - φωνή), Άννα Κουτουλάκη (φωνή), Βαγγέλης Περράκης (κιθάρα), Δημήτρης Μόσχου (κρουστά), Δημήτρης Παπαδόπουλος (κιθάρα - φωνή), Αθηνά Ρωσσίδου (φωνή)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μανώλης Αικατερινάκης, κ. Νίκος Αφορδακός, κ. Μιχάλης Κερούλης, κ. Μιχάλης Μαρής, κ. Μιχάλης Σγουρός, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγίου Νικολάου.

«Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά.
Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά.
Νυν η ταπείνωση των Θεών
Νυν η σποδός του Ανθρώπου
Νυν Νυν το μηδέν
και Αιέν ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!»
Οδυσσέας Ελύτης
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, Τοπική Κοινότητα Βρουχά και Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΥΔΩΝ