Τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσουν την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι οι κ.κ. Στουρνάρας και Προβόπουλος, σχετικά με το τραπεζικό deal της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Ταυτάρη, πριν ακόμα επιτευχθεί η τραπεζική συμφωνία. Οι νέες εξελίξεις οδήγησαν τον κ.Ταυτάρη να απαντήσει γραπτώς και μεταξύ άλλων να ενημερώσει την Ολομέλεια ότι «ο καθ ύλη αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα παράσχει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναλυτικής εξηγήσεις για το θέμα της ΑΤΕ». Πέραν αυτών ο κ. Ταυτάρης αναφέρει ότι:

«- το τμήμα που μεταβιβάστηκε περιλαμβάνει κυρίως χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

-Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

-Θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς.

-Οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το δημόσιο ως περιουσιακό στοιχείο του.

-Διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση εργασιών της.

-Η προσφορά που έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας.

-Από την Δευτέρα 30 Ιουλίου όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας θα λειτουργεί υπο το σχήμα της Πειραιώς διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία ΑΤΕbank.

-Ολες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά όπως μέχρι σήμερα χωρίς καμία αλλαγή».

Πάντως, το γεγονός ότι ο υπουργός προτίμησε να απαντήσει γραπτώς προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑμε τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη να μιλά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και να σημειώνει ότι: «Καταθέσαμε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Αγροτική πριν ακόμα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις προκειμένου να έρθει η κυβέρνηση και να μας ενημερώσει. Η κυβέρνηση μας αγνόησε και κρύβεται»

protothema.gr