Πρώτη δημοσίευση: 08:13

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 16:30 το μεσημέρι της Τρίτης η μεγάλη πυρκαγιά στη Βιάννο προκαλώντας, μετά από δύο περίπου 24ωρα, ανυπολόγιστη οικονομική και οικολογική καταστροφή.

Η ακριβής καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο οι ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστο ενώ αναφορές έχουν γίνει και για ζημιές σε οικίες.

Στο σημείο παραμένουν 22 οχήματα με 48 άνδρες και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 20 άτομα που συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή υπό το φόβο αναζωπυρώσεων.

Συλλήψεις δύο ατόμων για εμπρησμό

Εν τω μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγούνται οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν στην περιοχή της Βιάννου, ως ύποπτοι για την καταστροφική πυρκαγιά. Πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο, νεαρής ηλικίας και έναν Πακιστανό που είχε μαζί του στη δουλειά.

Σύμφωνα με μαρτυρία του πιλότου του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, οι συγκεκριμένοι ήταν κοντά σε όλα τα σημεία που εκδηλώθηκαν εστίες φωτιάς. Μάλιστα στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου περιμένουν και τον ίδιο τον πιλότο για να καταθέσει την μαρτυρία του και να αναγνωρίσει τους δύο άνδρες.

Μεγάλη η κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή ημέρα  ήταν  πολύ δύσκολη για τους κατοίκους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις:

Στο σημείο επιχειρούσαν και παρέμειναν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, 22 πυροσβεστικά οχήματα, με 48 υπαλλήλους, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 20 άτομα, 5 οχήματα ΟΤΑ, ενώ επίγειες δυνάμεις από Θεσσαλονίκη και Αθήνα με συνολικά 30 άτομα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης. Ταυτόχρονα αργά το απόγευμα επίσης ζητήθηκε η συμβολή του στρατού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και το ΓΕΕΘΑ διέθεσε 38 άτομα.

Δύο ηλικιωμένα άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ενώ λίγο πριν τις 17:30 έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης αντιμετώπισε πρόβλημα στα μάτια, ο δεύτερος αναπνευστικά προβλήματα ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο τραυματισμένος στο πόδι.

Λίγο αργότερα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που δεν είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στον Κερατόκαμπο, διασώθηκε από πυροσβέστες οι οποίοι τους φυγάδευσαν μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.

Τα δεκάδες μέτωπα φωτιάς είχαν  δημιουργήσει πύρινη κόλαση με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και για αυτό το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης μετέβη στην περιοχή, με συνολικά έξι ασθενοφόρα,  τέσσερα ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και άλλα δύο από τα Κέντρα Υγείας Βιάννου και Καστελλίου, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Βουρβαχάκη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άμεσα έκτακτα περιστατικά.

Στην περιοχή της Βιάννου μετέβη χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συντονίζαν την μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, ενώ από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook