Ενισχύονται οι προσδοκίες στις αγορές για συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένες οι συναντήσεις των ΔΣ της αμερικανικής Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΕΚΤ, οι επενδυτές αναμένουν από τον Μάριο Ντράγκι να ανακοινώσει, ενδεχομένως ακόμα και την Πέμπτη που συνεδριάζει το ΔΣ της ευρωτράπεζας, ένα νέο γύρο αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Οι εκτιμήσεις αυτές, άλλωστε, κράτησαν σε θετικό έδαφος τις αγορές τις τελευταίες ημέρες, ενώ αποκλιμάκωση παρουσίασαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, σε δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων που έγινε τη Δευτέρα στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού σημείωσε αισθητή πτώση, αν και ακόμα διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σήμερα, Τρίτη, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση του ΔΣ της Fed, κατά την οποία δεν αναμένονται αποφάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, τα οποία άλλωστε είναι σχεδόν μηδενικά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στην Fed και την ΕΚΤ, όπως και σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Τα βήματα που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια Ευρωζώνη και ΗΠΑ συζητήθηκαν και στις συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα στη Γερμανία ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον Β. Σόιμπλε και τον Μ. Ντράγκι.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook