Την πιθανότητα χορήγησης απεριόριστης «δύναμης πυρός» στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM εξετάζουν χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και κορυφαία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung.

Πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας αναφέρουν πως η πρόταση ορισμένων χωρών είναι ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία, να μπορεί να λαμβάνει χωρίς όριο πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει για το μηχανισμό στήριξης τη μαζική αγορά ομολόγων χωρών όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Με την τεχνητή ζήτηση θα μειωθούν, τουλάχιστον θεωρητικά, τα επιτόκια που οι κυβερνήσεις προσφέρουν στους επενδυτές.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση και η Bundesbank απορρίπτουν την ιδέα αυτή, διότι θεωρούν ότι ενισχύει τον πληθωρισμό, απειλεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και παραβιάζει ενδεχομένως τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η πρόταση για την «πρόσβαση» του ESM στα κεφάλαια της ΕΚΤ αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ, διότι τόσο η συμπολίτευση Φιλελευθέρων και Χριστιανοκοινωνιστών όσο και μεγάλη μερίδα των Χριστιανοδημοκρατών απορρίπτουν έναν ESM, που θα λειτουργεί ως τράπεζα.

Σε περίπτωση που η Μέρκελ υποχωρήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων και αποδεχθεί εν τέλει την πρόταση για ένα μηχανισμό στήριξης με απεριόριστη «δύναμη πυρός», αυτό θα σημάνει πιθανότατα το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook