Ανακοίνωση για την έξαρση δασικών πυρκαγιών εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

''Με αφορμή το μεγάλο αριθμό πυρκαγιών(21 από το Σάββατο μέχρι σήμερα σε όλη την Κρήτη) που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μαίνονται μέχρι και σήμερα σε δασικές, χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις του νησιού μας, η Γεν. Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης καλεί όλους τους πολίτες να αφυπνιστούν και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία σχετικά με τα αίτια έναρξης και εξάπλωσης αυτών των καταστροφικών φαινόμενων.

Σε αυτές τις πολύ αντίξοες συνθήκες, όπου λόγω των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων έχει συσσωρευθεί στην ύπαιθρο άφθονη καύσιμη φυτική ύλη και εξαιτίας των θερινών υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, μόνο η ευσυνειδησία, το φιλότιμο, η υπερηφάνεια και η υπευθυνότητα των κατοίκων της Κρήτης μπορούν να αποδειχτούν ικανά μέσα για την ύφεση και τον περιορισμό των ολέθριων πυρκαγιών.

 Αυτά τα έντονα στην εποχή μας φαινόμενα, που έρχονται να ενισχύσουν την κατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ανέχειας του τόπου μας, όταν ειδικά προκαλούνται από ασυνειδησία ή εκ προθέσεως, μόνο δεινά επιφέρουν στον τόπο που πλήγηκε και σε ευρύτερο επίπεδο.

Εκτός από την τραγική απώλεια της περιουσίας πολιτών και της καταστροφής υποδομών και εγκαταστάσεων, η ταυτόχρονη απώλεια φυσικών πόρων και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος επιφέρουν νομοθετικά τη θέσπιση αυστηρότερων περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στην πληγείσα περιοχή και την αλλοίωση της πολιτισμικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας του τόπου, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό.

Καλούμε με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης, όλους τους πολίτες της Κρήτης, κατοίκους και επισκέπτες, όλοι μαζί να προτάξουμε το ήθος και την αξιοπρέπεια μας, να σταθούμε ανώτεροι των περιστάσεων και να προστατεύσουμε τη γη των προγόνων μας και των παιδιών μας.

Η απερισκεψία, η αμέλεια ή τυχόν σκοπιμότητες στις περιπτώσεις έναρξης φαινόμενων πυρκαγιάς στην ύπαιθρο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε θεσμική αυστηρότητα, ανάσχεση της ανάπτυξης και υποβάθμιση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.

Το μέλλον και η ασφάλεια του νησιού μας βρίσκονται στα χέρια του καθενός από μας. Κάθε πυρκαγιά προκαλεί, εκτός από τεράστιες υλικές και οικονομικές απώλειες, και βαριά τραύματα στην παράδοση, την ιστορική ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή αυτού του τόπου.

Είναι λυπηρό και άδικο, αυτή η γενιά των Κρητικών να αποδειχτεί υποδεέστερη και ανεύθυνη σε σχέση με τις παλιότερες γενιές, που προάσπισαν την ελευθερία και την ακεραιότητα της Κρήτης με γενναιότητα και ανιδιοτέλεια.

Πρέπει να τονισθεί ,για να γνωρίζουν οι βοσκοί, ότι απαγορεύεται αυστηρά η βόσκηση αιγοπροβάτων στις καμένες περιοχές ,συλλαμβάνονται οι βοσκοί και δημεύονται τα αιγοπρόβατα .''