«Η συνάντηση με την Tρόικα ήταν εξ αρχής υπονομευμένη» φέρεται να ανέφερε στην εισήγησή του κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην μεσημεριανή συνάντησή του με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος δεν εξήγησε με ακρίβεια τι εννοεί, ούτε από ποιον ήταν «υπονομευμένη», ούτε με ποιον τρόπο. Ωστόσο στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος αργότερα ανέφεραν πως ο κ. Βενιζέλος με την συγκεκριμένη φράση «έδειχνε» το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τόνιζαν πως η εντύπωση που τους δόθηκε στην συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την Τρόικα ήταν πως λίγο νωρίτερα οι κκ Σαμαράς και Στουρνάρας είχαν πείσει την Τρόικα πως ο κ. Βενιζέλος βάζει εμπόδια για να ληφθούν τα νέα μέτρα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνιζε για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας: «Δεν μιλάμε για εύκολες λύσεις και για πακέτα ισοδύναμα» και πρόσθεσε πως η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται σε συναντήσεις με εκπροσώπους της Τρόικας.

Αναφερόμενες στις επικείμενες αποφάσεις, σημείωσε, απαντώντας στην αντιπολίτευση, πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο λαός αποφάσισε, απέρριψε όλες τις καταγγελίες για το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε επιπλέον πως τα μέτρα έχουν σημασία όταν συνδυάζονται με ρυθμούς ανάπτυξης και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε κυβέρνηση μακράς πνοής.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ενιαίο εσωτερικό μέτωπο και ότι για να συζητηθεί ένα πρόγραμμα πρέπει να συμφωνηθεί ολοκληρωμένα. Για την αντιπολίτευση σχολίασε πως πρέπει να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Απαντώντας σε επικρίσεις που έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι είναι προσβολή για τη χώρα να μας λένε ότι έχουμε αδρανήσει στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ζήτησε για άλλη μια φορά, δε, επιμήκυνση λέγοντας πως η παράταση του χρόνου προσαρμογής και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημιουργούν άλλη ψυχολογία.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την ΑΤΕ, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης και είπε πως εκκρεμεί εδώ και χρόνια και ότι δεν μπορούσε να παραμείνει μια τράπεζα ειδικού σκοπού. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα αποκάλυψε πως υπήρχε ασφυκτική πίεση ακόμα και διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δήλωσε πως η απόφαση λήφθηκε σε υψηλό τεχνικό επίπεδο από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

Για τους αγρότες είπε πως τα πράγματα θα βελτιωθούν εντυπωσιακά γι’ αυτούς. Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ τους Σύριζα κ. Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως πρόκειται για πολιτική αθλιότητα όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι λήσταρχοι και αναρωτήθηκε αν πρότεινε να απολυθούν 2.500 άτομα. Υπογράμμισε με έμφαση μάλιστα πως όλες οι τράπεζες τελούν υπό τον έλεγχο του κράτους μετά την ανακεφαλαιοποίηση και ότι η τύχη όλων των τραπεζών είναι δημόσιο πρόβλημα.

Η ύπαρξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας απαιτεί άλλες συμπεριφορές που δεν είμαστε συνηθισμένοι, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της διαφάνειας και είπε πως ακούει εύκολα λόγια, με προεξάρχοντες τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, αναφερόμενος στην σκληρή κριτική των τελευταίων ημερών από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Πρόσθεσε πως «αδιαφορούμε για ύβρεις και για γελοιότητες, αλλά έχουν όλα ένα όριο».

Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση,είπε ότι τον ξένισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την Παιδεία και ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συζητηθούν σε τέσσερις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής.

Ο νόμος είναι μια σημαντική θεσμική κατάκτηση, είπε και πρόσθεσε πως η μεγάλη κατάκτηση του νόμου είναι η αποβολή του κομματισμού στα πανεπιστήμια. «Απεχθάνομαι κάθε μορφή φοιτητοπατερισμού», τόνισε και είπε επίσης πως ο νόμος επιβάλλει τη νομιμότητα στα πανεπιστήμια, διαρκή αξιολόγηση, καλύτερη οργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών.

Συμπλήρωσε όμως πως η εφαρμογή του νόμου δεν είχε ανατεθεί σε κατάλληλη επιτροπή και ότι παρά το γεγονός πως ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, η παρούσα Βουλή διατηρεί το δικαίωμά της να νομοθετεί χωρίς να έχει ευνουχιστεί από παρελθούσα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε με νόημα πως όποιος προσεγγίζει τα θέματα από μια προσωπική οπτική γωνία δεν τα αντιμετωπίζει με την ιστορική προοπτική που απαιτείται.

Οι δέκα προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε επίσης τις δέκα προτάσεις που παρουσίασε στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αναφερόμενος στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, στη «δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης», όπως την ονόμασε, τόνισε ότι είναι λάθος να εστιάζεται η συζήτηση με την Τρόικα μόνο σε ένα θέμα, δηλαδή στην αναζήτηση των 11,5 δισ. ευρώ και ότι η συζήτηση πρέπει να αφορά το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα.

Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών και επιμένει στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016 και τον χωρισμό της περιόδου αυτής σε δύο φάσεις, την πρώτη μέχρι το 2014 και τη δεύτερη μέχρι το 2016.

Τα δέκα σημεία που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος είναι τα ακόλουθα:

1. Υπάρχει ανάγκη άμεσων ενεργειών, από την Ελλάδα την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, που θα αφορά σε υψηλού επιπέδου επαφές με τις ηγεσίες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των θεσμικών εταίρων (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), όπως επίσης και να θωρακιστεί το εσωτερικό μέτωπο. Να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να κληθεί και η αντιπολίτευση να συμβάλει στην όλη προσπάθεια. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί «λάθος» και αποτελεί «προσβολή για τη χώρα» να λέγεται ότι έχει αδρανήσει αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανείς τις αλλαγές που έχουν από το 2010 μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει η αναπαραγωγή τέτοιων στερεοτύπων σε βάρος της χώρας.

2. Η χώρα πρέπει να επιδείξει την ισχυρή της βούληση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Και ανάφερε, ως παράδειγμα, τα 77 εμπόδια που βρήκε το Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία, όπως τόνισε πρέπει να αρθούν άμεσα με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

3. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ο τελικός δημοσιονομικός στόχος, ώστε από τα 11,5 δισ. ευρώ του ελλείμματος να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει, τόνισε, να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,6%.

4. Είναι αναγκαίο να υπάρξει η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016.

5. Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2016, ώστε να μπορέσει να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

6. Να καταρτιστεί πρόταση για την πλήρη εξειδίκευση του προγράμματος 2012 – 2014, χωρίς οριζόντιες περικοπές που θίγουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.

7. Βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος, το οποίο, αν βελτιωθεί, θα μπορούν να εφαρμοστεί πιο άνετα η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, στο διάστημα 2014-2016.

8. Πρέπει να ληφθούν άμεσα και απτά μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης και παράλληλα να υπάρξει μείωση του κόστους του χρήματος, αλλά και μέτρα για τον έλεγχο των τιμών.

9. Λήψη μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

10. Αλλαγή του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου, εναντίον της χώρας, σε συνεργασία με τους εταίρους, αλλιώς, όπως τόνισε, θα τρώμε τις σάρκες μας με τη βοήθεια και των εταίρων.

Συζήτηση στην ΚΟ για την προοπτική λήψης νέων μέτρων

Εκτενής και έντονη συζήτηση για την προοπτική λήψης νέων μέτρων έγινε στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο είπε: «με σεβασμό κ. Πρόεδρε, παίζεται επικοινωνιακό παιχνίδι με τα μέτρα». Ο κ. Βενιζέλος του απάντησε πως η Τρόικα ζητάει 6 δισ. από λειτουργικές δαπάνες περιλαμβάνονται 1,2 δις περικοπές σε μισθούς, όταν έχουμε ήδη περικόψει 1,5 δισ.. Επίσης, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητάνε περικοπές 2,9 δισ. στις συντάξεις, όταν έχουμε κόψει 3,5. «Θέλεις να τα ψηφίσουμε αυτά;», ρώτησε ο κ. Βενιζέλος τον κ. Χρυσοχοΐδη και κατέληξε λέγοντας ότι θα αποφασίσει η ΚΟ δημοκρατικά.

Ο βουλευτής κ. Αηδόνης επισήμανε ότι ο λόγος περί επαναδιαπραγμάτευσης δημιουργεί μία λανθασμένη ψευδέσθηση για αναίμακτα μέτρα και ότι αν καταρριφθεί αυτό τότε ο λαός θα πιστεύει ότι έχει εξαπατηθεί.

Ο κ. Σηφουνάκης υπογράμμισε ότι ο λαός δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε πως ο λαός δεν έχει τις ίδιες αντοχές για νέα μέτρα, η κα Τζάκρη έθεσε ζήτημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ο κ. Κεδίκογλου άνοιξε το θέμα της φοροδιαφυγής εμβασμάτων εξωτερικού, αλλά και τα θέματα των εργαζομένων της ΑΤΕ και του καθεστώτος των μικρομετόχων της, ενώ, τέλος και ο κ. Δριβελέγκας εξανέστη για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και είπε πως δεν μπορεί να είναι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook