Δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό η θέση χωρών της Ευρωζώνης να δοθεί τραπεζική άδεια στον ESM -κάτι που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας, θα διεύρυνε σημαντικά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του μηχανισμού χάρη στην άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει το Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη». Τέτοιου είδους άδεια, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, ούτε προβλέπεται στη συνθήκη που διέπει τη λειτουργία του ESM ούτε και υπάρχει λόγος να επέλθουν αλλαγές.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, φωνές από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους κάνουν λόγο σε ακόμη υψηλότερους τόνους, για «πληθωριστική μηχανή» και «όπλο οικονομικής καταστροφής» -όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, υποστηρίζοντας στη Welt πως ο επακόλουθος πληθωρισμός θα εξουδετέρωνε τις περιουσίες των πολιτών.

Νωρίτερα, η Sueddeutsche Zeitung είχε αναφέρει πως οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά και κορυφαία μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ εξετάζουν να εξοπλίσουν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) με απεριόριστη «δύναμη πυρός», στο πλαίσιο των προσπαθειών για μία αποτελεσματική απάντηση στην κρίση χρέους.

Η πρόταση προβλέπει ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία, να μπορεί να λαμβάνει χωρίς όριο πιστώσεις από την ΕΚΤ, με μοντέλο που περιλαμβάνει μαζική αγορά ομολόγων, κυρίως της Ισπανίας ή της Ιταλίας, από τον μηχανισμό.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook