Η αναστάτωση με αφορμή τηλεοπτικό σποτ της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Coles για βοδινό κρέας απαλλαγμένο από ορμόνες, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το φλέγον θέμα της χρήσης ορμονών στα τρόφιμα και τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η χρήση ορμονών στο βοδινό κρέας στην Αυστραλία αφορά το 40% της συνολικής εκτροφής βοοειδών και η τηλεοπτική προβολή της διαφήμισης της εταιρίας Coles είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την εθνική κτηνοτροφία.

Επίσημοι αναλυτές την υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει και τα 410 εκατομμύρια δολάρια με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τις εξαγωγές, στις οποίες χιλιάδες κτηνοτρόφοι βασίζονται για το εισόδημά τους. Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη και από το γεγονός των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Αυστραλία το τελευταίο διάστημα.

Για το σκοπό αυτό οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν τη δική τους καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσουν βεβαιώνοντάς τους ότι η κατανάλωση βοδινού κρέατος με ορμόνες δεν είναι βλαβερές για τον άνθρωπο.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου