Τις πρώτες καίριες διαφωνίες στο εσωτερικό της καλείται να ξεπεράσει σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, που τη στηρίζουν, θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Η σύσκεψη, η δεύτερη μέσα σε τρεις μέρες, θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την τρόικα να απαιτεί οριστικοποίηση των μέτρων εντός των επόμενων ημερών. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμά της κατά τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι βαρύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο κ. Βενιζέλος, έχοντας εξασφαλίσει και τη συμμαχία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, επιμένει στην άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω περικοπή των μισθών και των συντάξεων και να γίνουν πολιτικές διαπραγματεύσεις με τις ηγεσίες της ευρωπαϊκής ένωσης, έτσι ώστε το ποσό που θα μεινει ακάλυπτο από το πακέτο των 11,5 δις ευρώ (γύρω στα 5 δις ευρώ) να εξεταστεί σε δεύτερη φάση, για τη διετία 2015-2016 και αφού η ελληνική οικονομία στο μεταξύ εισέλθει σε φάση ανάπτυξης.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αντιπαραθέτουν τη θέση ότι για να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους εταίρους για βελτίωση των όρων του προγράμματος πρέπει πρώτα η χώρα να δείξει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, δηλαδή να διαμορφώσει εντός του Αυγούστου το πακέτο ων 11,5 δις ευρώ, όσο σκληρτά μέτρα κι αν περιέχει αυτό.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται μάλιστα να έχει δεσμευτει στην τελευταία συνάντησή του με την τρόικα για τη λήψη των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται, ως χρυσή τομή για να συγκλίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι και να μην προκληθεί κυβερνητικό αδιέξοδο, το ενδεχόμενο να διαμορφώσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δύο σενάρια:

Το πρώτο θα είναι αυτό, που ζητά ο κ. Σαμαράς και απαιτεί η τρόικα. Να διαμορφωθεί δηλαδή το πακέτο των 11,5 δις ευρώ και να παρουσιαστεί έγκαιρα, ώστε να υπάρξει το μήνυμα ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Το δεύτερο θα ειναι η αντιπρόταση στην τρόικα για τη λήψη τώρα μέτρων 6 δις ευρώ από μείωση του κράτους, διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και διαπραγμάτευς για την επιμήκυνση του προγράμματος, ώστε σε δεύτερη φάση, αφού η χώρα θα έχει κερδίσει χρόνο, να εξεταστούν κι άλλα μέτρα, με κύριο στόχο να μην θιγούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Να δοθεί δηλαδή το μήνυμα, που θέλουν οι εταίροι ώστε να πειστούν ότι η Ελλάδα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις, που είναι και το κύριο ζητούμενο, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη κι ένα καύτερο κλίμα στις αγορές, με βάση το οποίο θα αναθερμανθεί η οικονομία και σε συνθήκες ανάπτυξης να μπορεί να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς να θίξει κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις.

Είναι πολύ πιθανό, λένε ψύχραιμοι παρατηρητές, η σύσκεψη των τριών να καταλήξει, εάν όχι σήμερα, έστω τις αμέσως επόμενες ημέρες σε ένα τέτοιο σχέδιο για να μην καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Είναι ωστόσο στην ευχέρεια της τρόικας και των εταίρων να αποφασίσουν τι ακριβώς θα εφαρμοστεί και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Στην απογευματινή σύσκεψη πάντως θα πρέπει να ξεπεραστούν και οι καχυποψίες, που υπάρχουν πλέον μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται κριτική από το Μέγαρο Μαξίμου ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος της κυβέρνησης, με τον τελευταίο να θεωρεί ότι η μέχρι τώρα στάση του πρωθυπουργού και των επιτελών του, κυρίως του υπουργού Οικονομικών, υπονομεύει στη βασική προεκλογική και προγραμματική δέσμευση των «τριών» για επαναδιαπραγμάτευση.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook