Bασικός παράγοντας των εξελίξεων όσον αφορά το μέλλον της Εμπορικής και κατ\’ επέκταση τις ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα, είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Credit Agricole ως προς την παρουσία της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η γαλλική τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να έχει ρόλο στην Ελλάδα, παραμένοντας ως στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα που θα αποκτήσει την Εμπορική.

Με τον τρόπο αυτόν προσδοκά υπεραξίες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, χωρίς ταυτόχρονα να πρέπει να χρηματοδοτεί σταθερά τη νέα τράπεζα, όπως έκανε μέχρι σήμερα με την Εμπορική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πλάνο των ενεργειών έχει ως εξής:

Αφού «κλειδώσει» η συμφωνία ανάμεσα στην Credit Agricole και μία εκ των τριών ελληνικών τραπεζών, η γαλλική τράπεζα θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής.

Αυτή η κίνηση είναι βασική για την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θέλουν την Εμπορική «καθαρή», ώστε να βελτιώσει και τα στοιχεία του ισολογισμού τους.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος για την Credit Agricole ενδέχεται να φτάσει στα 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία, αφού κλείσει η συμφωνία, η Credit Agricole θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η αγοράστρια τράπεζα, προκειμένου να μπει στο νέο σχήμα.

Εκεί, βασικός παράγοντας είναι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας, μετά και τη συγχώνευση με την Εμπορική. Όσο περισσότερες είναι οι ανάγκες για κεφάλαια, τόσο πιο βαθιά στην τσέπη θα πρέπει να βάλει το χέρι η Credit Agricole, προκειμένου να αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον 10% στην ελληνική τράπεζα.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, η εκτίμηση που υπάρχει στους τραπεζικούς κύκλους είναι ότι η συμφωνία θα κλείσει αρκετά σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Εντούτοις η διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς αφενός θα απαιτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole και αφετέρου θα πρέπει να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της αγοράστριας τράπεζας.

Ειδικά ως προς το δεύτερο, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν κλειδώσει καν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και τα κίνητρα προς τους ιδιώτες μετόχους, το πιο πιθανό είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2012.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook