Καμία ένδειξη διαλλακτικότητας εκ μέρους της Bundesbank μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, από την οποία οι αγορές αναμένουν ανακοινώσεις που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιούργησε η διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να προστατευθεί το ευρώ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν πιστός στις πάγιες θέσεις του δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερβεί το πλαίσιο της αποστολής της και πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υπερβολικές προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει μεγαλύτερο λόγο από άλλες κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της ΕΚΤ και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει με σθένος τις απόψεις της Bundesbank την Πέμπτη, σηματοδοτώντας ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι θυελλώδης.

Οι δηλώσεις του Γενς Βάιντμαν προέρχονται από συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό των υπαλλήλων της Bundesbank την Παρασκευή, ωστόσο δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, κάτι που έχει τη σημασία του εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

H κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, όπως και ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός αντιδρά στο ενδεχόμενο να δοθεί τραπεζική άδεια στον ESM – κάτι που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας θα διεύρυνε σημαντικά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του μηχανισμού στην άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Σε αντίθεση με το Παρίσι και τη Ρώμη που -κατά τις πληροφορίες- θέλουν να εξοπλίσουν τον ESΜ με «απεριόριστη δύναμη πυρός», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη». Οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι χρησιμοποιούν ακόμη πιο υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «πληθωριστική μηχανή» και «όπλο οικονομικής καταστροφής».

Παράλληλα, η Bundesbank έχει ήδη απορρίψει, ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο EFSF/ESM.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Κυριακή, πάντως, ότι η ΕΚΤ θα συνεργαστεί με τον EFSF/ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ESM (που ενεργοποιείται από το Σεπτέμβριο, αφού λάβει το «πράσινο φως» και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας) θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και η ΕΚΤ να ενισχύει την προσπάθεια, αγοράζοντας ομόλογα στην δευτερογενή αγορά.

Στο «θερμό» κλίμα προστίθεται η πληροφορία του Bloomberg ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος πιέζει για επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε στη Μαδρίτη ότι μία τέτοια κίνηση θα ανταμειφθεί από την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές για τη στήριξη των ισπανικών ομολόγων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook