Πρώτη δημοσίευση: 15:02

Το ΣΔΟΕ εξάντλησε την αυστηρότητα του νόμου σε έναν πολύτεκνο άνεργο πατέρα από το Ηράκλειο της Κρήτης για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 5.000 ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όταν ο κ. Μηνάς Χατζηδάκης αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στην ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι που διατηρούσε από το 2008. Η οικονομική κρίση ήταν η αιτία που έκλεισε την επιχείρησή του, η οποία μόνο χρέη άφησε σε εκείνον και την οικογένειά του. Εκτός από το χρέος της εφορίας που έπρεπε να διευθετήσει, έπρεπε να αναζητήσει δουλειά, αφού είναι πατέρας επτά παιδιών.

Την Τρίτη το βράδυ όμως μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον ίδιο και την οικογένειά του. Η επίσκεψη που δέχτηκε από την Ασφάλεια είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο τμήμα. «Ή θα πληρώσεις τα χρέη σου ή θα οδηγηθείς στη φυλακή» ήταν η απόφαση των αρμοδίων, που είχαν λάβει την παραπάνω εντολή.

Ο κ. Μηνάς Χατζηδάκης, μιλώντας στο protothema.gr, υποστήριξε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος, αφού τα τρία τελευταία χρόνια τον στηρίζουν οικονομικά τόσο οι φίλοι του όσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Δεν τα έχω τα λεφτά, για να τα δώσω στο Δημόσιο. Είμαι νομοταγής πολίτης, αλλά αδυνατώ να αποπληρώσω τα χρέη μου, αφού είμαι άνεργος. Μόνο χρέη μου άφησε η επιχείρηση. Η γυναίκα μου και εγώ είμαστε άνεργοι. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την αγορά βασικών αγαθών. Που να βρω 5.000 ευρώ για την εφορία;» λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος το μεσημέρι βρέθηκε στην Εισαγγελία Ηρακλείου, για να ακούσει τη δικαστική απόφαση.

Στο πλευρό του ήταν από την πρώτη στιγμή της περιπέτειάς του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Σωκράτης Βαρδάκης,

«Θα προτείνω στην Εισαγγελία Ηρακλείου την ένταξη του οφειλέτη στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Δήμου. Δηλαδή, να εργάζεται στο Δήμο για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αποπληρώσει ο Δήμος τα χρέη του» εξήγησε.

Την ίδια ώρα, μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο κράτος, συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς χειροπέδες και να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι.

Τελικά \”πέρασε\” η πρόταση Βαρδάκη και ο άνεργος πατέρας αφέθηκε ελεύθερος

Ο κ. Βαρδάκης ήρθε σε επαφές τόσο με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη όσο και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Σισαμάκη προκειμένου να βρεθεί λύση. Τελικά, βρέθηκε η \”χρυσή\” τομή για τον άνεργο και Πρόεδρο της Ομάδας Αλληλεγγύης της Αγίας Αικατερίνης Μηνά Χατζηδάκη, ο οποίος θα προσφέρει κοινωφελή εργασία στον Δήμο Ηρακλείου, αποπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το χρέος του προς το ΤΕΒΕ.

Το σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο και έκανε δεκτό. Έτσι, ο άνεργος αφέθηκε ελεύθερος και από τον ερχόμενο μήνα πιάνει δουλειά στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Το χρέος του \”μετατράπηκε\” σε κοινωφελή εργασία, συνολικής διάρκειας 380 ωρών, με 4 ώρες καθημερινής εργασίας. Ικανοποιημένος ο κ. Χατζηδάκης ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο πρόβλημα του, \”γλιτώντας\” τα κάγκελα της φυλακής για χρέος 5.000 ευρώ.

Ο Ασκός του Αιόλου πάντως άνοιξε για χιλιάδες πολίτες που χρωστούν μικρά χρηματικά ποσά στο Δημόσιο, αφού πλέον κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή.

με πληροφορίες από protothema.gr/neakriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook