Σε αλλαγές του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ζήτησε να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να το υπερψηφίσει κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για «ατολμία να αγγίξει τα συμφέροντα των συντεχνιών» που «υπονομεύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός προχωρώντας σε μια τοποθέτηση της οποίας αρκετά σημεία ήταν κοινά με αυτή που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε τις προωθούμενες αλλαγές στον νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου ως «αντιμεταρρυθμίσεις».

Επισήμανε πως «είχα την πρόθεση να καταψηφίσω και να ζητήσω να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θα αξιολογήσω τις αλλαγές που θα έρθουν και θα εκτιμήσω την τελική μου στάση».

Πέραν αυτών ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δείχνει ότι «φοβάται να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αιτία που οδήγησαν στην κρίση. Δίνει την εντύπωση ότι δεν τα βάζει με τις συντεχνίες» πρόσθεσε πως «Έρχεστε να αλλάξετε κάτι που ψήφισαν τα 4/5 της βουλής γιατί σας πίεσαν οι πρυτάνεις. Αν φοβόμαστε να αγγίξουμε τα προνόμια του καθηγητικού κατεστημένου τι να πούμε για τα ισχυρότερα όπως των τραπεζιτών».

Επιπροσθέτως εξήγησε πως «η ανάδειξη του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης» θα αποτελούσε ισχυρό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα και τόνισε ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε βούληση να σπάσουμε αυγά προκειμένου να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη χωρίς δανεισμούς. Εσείς δείξατε το αντίθετο και αυτό υπονομεύει την διαπραγματευτική μας θέση».

protothema.gr