Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος εκπροσώπων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια του επιχειρούμενου «γάμου» μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank (τον Ιανουάριο του 2011), ο οποίος όμως ποτέ δεν έγινε.

Την άσκηση της δίωξης παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος είχε διενεργήσει πολύμηνη έρευνα για την υπόθεση. Τα αδικήματα που βαρύνουν τους εκπροσώπους του διεθνούς οίκου είναι, σύμφωνα με τη δίωξη, αυτό της «προνομιακής πληροφόρησης» και της «ανακριβούς δήλωσης στο Χρηματιστήριο» και στηρίζονται στο διπλό ρόλο που αποδόθηκε στην Morgan Stanley, η οποία εμφανιζόταν το επίμαχο χρονικό διάστημα ως σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και παράλληλα αύξανε το ποσοστό των μετοχών της στην Alpha Bank.

Η υπόθεση είχε μπει στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» κατόπιν παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια μετά τη διαρροή των εμπιστευτικών συζητήσεων το χρονικό διάστημα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το διάστημα αυτό υπήρξε αύξηση της τιμής των μετοχών της Alpha κατά 33% και της Εθνικής κατά 18%.

Στο πλαίσιο της έρευνας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβίβασε στις εισαγγελικές αρχές στοιχεία για το διάστημα από 18 Ιανουαρίου 2011 -επομένη της πρότασης της Εθνικής προς την ALPHA – μέχρι 21 Φεβρουαρίου οπότε και ανακοινώθηκε ότι δεν επήλθε συμφωνία των δύο τραπεζών. Επίσης, διαβιβάστηκαν στοιχεία και το προγενέστερο διάστημα. Από τα στοιχεία αυτά φέρεται να προέκυψε παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας με αξιοποίηση εμπιστευτικής πληροφόρησης καθώς διαπιστώθηκε ότι ο διεθνής οίκος όντας σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας , αύξησε τη θέση του αγοράζοντας μετοχές της Alpha το επίμαχο διάστημα, γεγονός που κάποιοι αποδίδουν σε εσωτερική πληροφόρηση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook