Προσωρινή έξοδο των δοκιμαζόμενων χωρών της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης από το ευρώ με τρόπο προστατευμένο και συντεταγμένο, παρουσίασαν ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χανς – Βέρνερ Ζιν και ο Φρίντριχ Σελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Σε άρθρο τους στους Financial Times, οι Ζιν και Σελ προτείνουν να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες η δυνατότητα εξόδου από το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών της ΟΝΕ και να τους επιτραπεί να υιοθετήσουν προσωρινά το δικό τους νόμισμα με την επιλογή να επιστρέψουν στο ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι δύο προβεβλημένοι οικονομολόγοι προτείνουν την έξοδο των χωρών από την ΟΝΕ με τρόπο που θα περιορίζει τις υπερβολικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην εσωτερική αγορά.

Συγκεκριμένα, προτείνουν την επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II (διαδέχθηκε το παλαιό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα) στον οποίο ήδη βρίσκονται η Δανία, η Λετονία και η Λιθουανία – κράτη που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ.

Όπως αναφέρουν, ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να επεκταθεί και για τις χώρες που εγκαταλείπουν το ευρώ και η υπαγωγή σε αυτόν θα οδηγούσε σε ελεγχόμενες νομισματικές υποτιμήσεις.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook