Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε και πάλι τη στρατηγική που προκρίνει, δηλαδή να τεθεί τώρα στους εταίρους «σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

Επέκρινε χωρίς να κατονομάσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι με τη στάση τους έστειλαν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα».

ευθυνη <<«Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επόμενων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Παρείχε εκ νέου στήριξη στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της γιατί δεν υπάρχει πραγματικά άλλη καλύτερη λύση για τη χώρα».

Διατύπωσε όμως και την αιχμηρή παρατήρηση «δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τιμήσει τη «συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων» αλλά έθεσε και έναν κατάλογο έξι κινήσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα όπως:

1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να μην περιλαμβάνονται οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα.

2. Το πακέτο να συνοδεύεται με συγκεκριμένα μέτρα για τη ρευστότητα, μέτρα για τον έλεγχο των τιμών, μέτρα για την προστασία των ανέργων, την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

3. Η τρόικα, να εισηγηθεί στην έκθεσή της παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

4. Να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά, και να εξοφληθούν π.χ. άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις.

5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.

6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους.

Τέλος επέστρεψε τα βέλη σε «ορισμένους κύκλους» που του καταλόγισαν «μειωμένη υπευθυνότητα». «Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο. Είναι προσβολή απέναντι στα βάρη που σήκωσε και σηκώνει το κόμμα μας και εγώ προσωπικά» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται μέσα στο ευρώ «γιατί κάποιοι άνθρωποι σηκώσαμε το βάρος και την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook