H ανάληψη της δαπάνης για την αποκατάσταση της Ενετικής Ασβεστοκαμίνου, στο Παλαιόκαστρο αποτελεί μια ακόμα σημαντική συνεισφορά της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου στην ανάδειξη των μνημείων της ευρύτερης περιοχής.

Έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την σχετική πίστωση, με την οποία ολοκληρώνεται το έργο της αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου, που έχει ξεκινήσει αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η εν λόγω πίστωση αφορά στην κατασκευή αφενός της μεταλλικής στέγης που θα στεγάσει την ήδη αναστηλωμένη Ασβεστοκάμινο, και αφετέρου της καλαίσθητης μεταλλικής θύρας, που θα εμποδίζει την αλόγιστη είσοδο στο μνημείο.

Ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου για την ευρύτερη περιοχή και τόνισε: «Με την παρέμβασή μας στην ενετική ασβεστοκάμινο ξεκινάμε την υλοποίηση του πολιτιστικού μας προγράμματος ειδικά για το Παλαιόκαστρο, το οποίο αλλάζει ριζικά όψη. Σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων εκπονούμε με δικές μας δαπάνες τη συνολική μελέτη συντήρησης και ανάδειξης του ομώνυμου ενετικού φρουρίου, με την οποία φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε το Παλαιόκαστρο σε έναν από τους πρώτους αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης. Η φιλόδοξη μελέτη που έχουμε ήδη αναθέσει σε ειδικευμένο αναστηλωτή αρχιτέκτονα, εκτός από τις εργασίες στο ενετικό φρούριο, θα περιλαμβάνει και την σύνδεσή του με την αρχαία Ασβεστοκάμινο, αφού τα δύο αυτά μνημεία συνδέονται άρρηκτα».

Η ενετική Ασβεστοκάμινος

Η Ασβεστοκάμινος του Παλαιοκάστρου, βρίσκεται στην παραλία του ομώνυμου οικισμού κάτω ακριβώς από τη δυτική κλιτή του λόφου, που καταλαμβάνεται από το εντυπωσιακό Ενετικό φρούριο. Αποτελεί σπάνιο μνημείο της εποχής της βενετικής κυριαρχίας της Κρήτης και φαίνεται πως συνδέεται με το ενετικό φρούριο με το οποίο συνυπήρξε για αιώνες.

Η σημασία της Ασβεστοκαμίνου έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί αξιόλογο και σπάνιο δείγμα βιοτεχνικού κτηρίου της εποχής της Βενετοκρατίας, η οποία είναι γνωστή κυρίως από την οχυρωματική της αρχιτεκτονική και τη ναοδομία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το εν λόγω μνημείο απεικονίζεται, με την ίδια ακριβώς μορφή, σε χάρτη του Basilikata του 1618.

Κατά τα προηγούμενα έτη, η αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε υποδειγματικά, την πλήρη αναστήλωση και συντήρηση του μνημείου, το οποίο ταυτόχρονα απελευθερώθηκε από τις γύρω αυθαίρετες κατασκευές. Με τη σημερινή παρέμβαση της δημοτικής αρχής μαλεβιζίου το μνημείο αποκαθίσταται ολοκληρωτικά και θα αποτελεί σύντομα ένα ακόμα αξιοθέατο για τους κατοίκους και του επισκέπτες της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook