Τις μέρες αυτές, αν περάσετε από την Λότζια, δυο πολύ συμπαθητικές κοπέλες θα σας ζητήσουν να απαντήσετε σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά στις σχέσεις μας με τους συμπατριώτες μας τους Ρομά. Απαιτούνται λιγότερο από 4 λεπτά για να απαντήσετε στις ερωτήσεις και η ανάλυσή τους είναι πολύτιμη για το Δήμο μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει μέσω του τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου στο διακρατικό πρόγραμμα “I am Roma, Changing Mindsets”. Συμμετέχουν επίσης η Πράγα, η Τιμισοάρα, η Μπρατισλάβα, το Βουκουρέστι, ο Δήμος Ντόμπριχ (Βουλγαρία), η Σίντρα και το Μπέλφαστ. Είναι πόλεις που ένα μικρό μέρος του πληθυσμού τους όπως για παράδειγμα το Ηράκλειο ή ένα μεγαλύτερο όπως Ντόμπριχ και Βουκουρέστι είναι Ρομά.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιώργος Ελ. Αεράκης

\”το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διακρίσεων και την προσπάθεια απαλοιφής διαφόρων στερεοτύπων σε βάρος των Ρομά γενικά και ειδικότερα των παιδιών Ρομά.

Το πρόγραμμα επωφελείται από χρήσιμες διακρατικές ανταλλαγές, εμβαθύνει στη γνώση για την τοπική κατάσταση, αναπτύσσει τη συνεργασία με αρμόδιους τοπικούς φορείς και θα προχωρήσει σε δράσεις υπέρ της καταπολέμησης των διακρίσεων στους Ρομά και ιδιαίτερα όπως προαναφέραμε, στα παιδιά Ρομά. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που συνολικά ανέρχεται στις 870.430 ευρώ για τις πόλεις που συμμετέχουν, είναι 100% χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος μας δεν καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

Οι δράσεις που προβλέπονται είναι μεταξύ άλλων είναι ένα φεστιβάλ με διάφορα δρώμενα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο αίθριο της Λότζια με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών από διάφορα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας. Τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού, γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις ιδιαίτερα με τα παιδιά των σχολείων των περιοχών εκείνων (βλέπε Νέα Αλικαρνασσός) που έχουν σημαντική παρουσία Ρομά.

Μοιράστηκαν δώρα, προβλήθηκε το καταπληκτικό DVD διάρκειας 8 περίπου λεπτών που γυρίστηκε με χρήματα του προγράμματος και που απέσπασε κολακευτικά σχόλια στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας όπου πραγματοποιήθηκε η πιο πρόσφατη συνάντηση για την εξέταση της πορείας του προγράμματος. Το DVD έχει «ανέβει» στο youtube με μεγάλη επιτυχία. Αναζητήστε το γράφοντας I am Roma, Changing Mindsets. Αξίζει τον κόπο να το δείτε και να το σχολιάσετε αν θέλετε.

Το αμέσως επόμενο διάσημα με μηνύματα στις εφημερίδες της πόλης μας και με spot του ενός λεπτού στους τηλεοπτικούς σταθμούς, θα κληθούμε να αναθεωρήσουμε τα στερεότυπά μας απέναντι στα παιδιά Ρομά.

Στις συναντήσεις μας στον Δήμο με τους εκπροσώπους των Ρομά, αυτό που τονίζεται πάντα είναι η τήρηση των υποχρεώσεών τους απέναντι στην κοινωνία του Ηρακλείου και στην Πολιτεία.

Δεν μπορούμε να ζητάμε ή να απαιτούμε σεβασμό αν δεν είμαστε και εμείς εντάξει. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε αλλά είμαστε εδώ να το παλέψουμε\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook