Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, την οποία ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε «εξαιρετική». Επί τάπητος τέθηκαν ο προϋπολογισμός, αλλά και τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια και τη ύθμιση για τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, συζήτηση που θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σημείωσαν ότι την Κυριακή το μεσημέρι ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συζήτησης για τα 11,5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στο τέλος Αυγούστου, ώστε η τρόικα να συντάξει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα στελέχη της τρόικας ήδη γνωρίζουν ορισμένα μέτρα τα οποία εκτιμώνται και θα εκτιμηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Η εξειδίκευση θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έχουν συνεκτιμηθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ και οι προτάσεις των υπουργείων και όποιες άλλες προτάσεις έχουν κατατεθεί για όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ωστόσο, «η τρόικα ζητά μεγαλύτερη εξειδίκευση από τα υπουργεία κάποιων μέτρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ισοδύναμα για τις 10 δόσεις

Παράλληλα εκκρεμούν τα ισοδύναμα για το 2012, ώστε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια, να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις 10 δόσεις για το φόρο εισοδήματος και να εφαρμοστεί η εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Η ύφεση η φετινή και για τα επόμενα χρόνια θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο μακροοικονομικών σεναρίων που θα υπάρξουν (έως το 2016).

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, δεν συζητήθηκαν τα θέματα του ομολόγου που λήγει τον Αύγουστο, ούτε τα ταμειακά διαθέσιμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook