Ατμομηχανή της ελληνικής κρουαζιέρας όσον αφορά το home porting είχαν χαρακτηρίσει το λιμάνι του Ηρακλείου οι επαΐοντες, όμως μέσα σε περίπου έναν μήνα έχει εξελιχθεί σε υπερταχεία.

Το πείραμα πέτυχε και ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη έλευση τουριστών. Το Ηράκλειο έχει επιλέξει ως αφετήριο λιμένα κρουαζιέρας η Costa Cruises, ιταλικών συμφερόντων, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του παγκόσμιου κολοσσού της Carnival Cοrp., αμερικανικών συμφερόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η Costa Cruises ξεκίνησε τις κρουαζιέρες της από τις 28 Ιουνίου έχοντας ως home ports, δηλαδή λιμάνια από όπου ξεκινούν και καταλήγουν και κρουαζιέρες της, το Ηράκλειο και τη Ρόδο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εταιρεία έχει δηλώσει ως home port το Ηράκλειο και για το 2013.

Η πλειονότητα των τουριστών είναι Ιταλοί, Γάλλοι και Βρετανοί

Η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστα Μουσουρούλη και στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, αλλά και προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΗ Α.Ε., Γιάννη Μπρα. η οποία αποτελεί την απόλυτη διαφήμιση για την Ελλάδα και καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να αναπτυχθεί ο κλάδος αυτός και να εισρεύσει πολύτιμο συνάλλαγμα.

Ειδικότερα, στο κείμενο που υπογράφει ο Αντόνιο Ντε Ρόζα, VP Air & Land Operations της Costa Crociere SPA, δίνει συγχαρητήρια τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού ως hub port όσο και για τον τρόπο που επιλύθηκαν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στην αρχή του εγχειρήματος. Αφού επισημαίνει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της κρουαζιέρας για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή υπογραμμίζει ότι μέσα στο 2012 η εταιρεία θα φέρει 55.000 τουρίστες, αριθμός που θα αυξηθεί και ο οποίος αντικατοπτρίζει τη θετική αντίδραση των επιβατών της Costa.

«Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας, αφού είναι πολύ σημαντικό αφενός να υπάρχουν άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν και αφετέρου να ολοκληρωθούν έγκαιρα τα σχέδια που έχουμε συζητήσει και οι κινήσεις που έχετε ήδη προγραμματίσει και βρίσκονται σε εξέλιξη», επισημαίνει ο κ. Ντε Ρόζα.

«Σε μια εποχή όπου η αξιοπιστία της Ελλάδας βάλλεται από παντού, η ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου και στο λιμάνι του Ηρακλείου από τη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στην Ευρώπη, την Costa Crociere είναι πολύ σημαντική» επεσήμανε στο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιάννης Μπρας:

«Ο σωστός στρατηγικός προγραμματισμός, οι μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις και η φιλόδοξη τεχνολογική βελτιστοποίηση της εμπειρίας των επισκεπτών μας δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Στην παραπάνω προσπάθεια, δηλαδή της άμεσης συνεργασίας λιμανιού και αεροδρομίου έχει επιτευχθεί και ένα παγκόσμιο ρεκόρ, αφού από τη στιγμή της προσγείωσης του αεροπλάνου οι επιβάτες φτάνουν στο καράβι σε μόλις 15 λεπτά!»

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπρας αναφέρεται στους επόμενους στόχους του Οργανισμού:

«Επόμενος στόχος, πέραν της επιβεβαίωσης της Costa για το 2013 με 67.000 επισκέπτες, είναι για το 2014 οι 100.000 επισκέπτες. Επίσης θα διεκδικήσουμε την επιστροφή της εταιρείας Aida για home port στο Ηράκλειο, όπου γινόταν μέχρι το 2009. Η Aida πλέον χρησιμοποιεί το Ηράκλειο για transit calls για το 2013 με 22 προσεγγίσεις.

Για τον λόγο αυτό και αντιλαμβανόμενος τα θέματα που οδήγησαν στην αποχώρηση της Aida από το Ηράκλειο ως βάση home port ο ΟΛΗ χρηματοδότησε πλήρη μελέτη με τεύχη δημοπράτησης σε συνεργασία με την ΥΠΑ την επέκταση του κτιρίου του αεροδρομίου Ηρακλείου για χρήση κρουαζιέρας (cruise terminal in airport) με αίθουσα 850 τ.μ. Ισογείου και 480 τ.μ. α’ ορόφου, όπου και παραδόθηκε στις 20/7» και κατέληξε: «Ο στρατηγικός στόχος είναι το Ηράκλειο να διεκδικήσει τον ρόλο του ως το βασικό περιφερειακό λιμάνι κρουαζιέρας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, ο κάθε ταξιδιώτης κρουαζιέρας ξοδεύει πάνω από 300 ευρώ στο λιμάνι απ’ όπου αναχωρεί η κρουαζιέρα, ενώ πάνω από το 60% των επιβατών επιστρέφει για διακοπές τα επόμενα χρόνια στο λιμάνι αναχώρησης της κρουαζιέρας.

Υπενθυμίζεται ότι την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Ηρακλείου από μεγάλες εταιρείες στον τομέα της Κρουαζιέρας επεσήμανε την Πέμπτη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μιλώντας για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook