Η Ομάδα Παραγωγών Κρητικού Παξιμαδιού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος 2012» που πραγματοποιείται στη Δυτική Τάφρο στα Χανιά, διοργανώνει ομιλία για το Κρητικό Παξιμάδι το Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 8:45 μ.μ. με θέμα «Διατροφικά Πρότυπα στην Κρήτη». Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μελετητής του κρητικού διατροφικού συστήματος κ. Νίκος Ψιλάκης.

Ο συγγραφέας θα μας ξεναγήσει στον ελκυστικό κόσμο του κρητικού παραδοσιακού παξιμαδιού και του κρητικού ψωμιού γενικότερα. Με φωτογραφικό υλικό, ιστορικά και κοινωνικά ντοκουμέντα θα τεκμηριώσει τη συμβολή των αμυλούχων τροφών στη διαμόρφωση του φημισμένου κρητικού διατροφικού προτύπου.

Το παξιμάδι αποτελεί όχι μόνο βασικό είδος του καθημερινού διαιτολογίου των αγροτικών κοινωνιών της Κρήτης, αλλά και συμβολικό είδος με ποικίλες πολιτιστικές και κοινωνικές αποτυπώσεις.

Κρίθινο, μιγαδερό, τριομίγαδο, σίτινο, εφτάζυμο, παξιμαδάκια του γάμου… Ονομασίες που παραπέμπουν άλλοτε στην πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάστηκαν, άλλοτε στους τρόπος παρασκευής και άλλοτε στη χρήση του παξιμαδιού. Σε καμιά άλλη περιοχή το αφυδατωμένο (διπλοφουρνισμένο) ψωμί δεν απέκτησε τόση σημασία και δεν χρησιμοποιήθηκε τόσο όσο στην Κρήτη.

Σε παλιότερες εποχές μπορούσε να το συναντήσει κανείς παντού. Στα καΐκια και στις βάρκες των ναυτικών, στις βούργιες των βοσκών, στις κοφινίδες των αγροτικών νοικοκυριών, στα μιτάτα και στα μιτατοκαθίσματα, στα μετόχια των λιομαζωχτάδων ως πολύσημη αντανάκλαση ενός τρόπου ζωής που άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στις σημερινές γενιές την περίφημη Κρητική Διατροφή.

Ο ομιλητής θα επικεντρωθεί στις κοινωνικές και πολιτιστικές παραμέτρους του παραδοσιακού διαιτολογίου των Κρητών και, παράλληλα, θα αναφερθεί σε λιγότερο γνωστά (η και άγνωστα στο ευρύ κοινό) αρτοσκευάσματα, κυρίως σε αυτά που φαίνεται να συνέβαλαν ουσιαστικά στην υγεία και τη μακροζωία των προηγουμένων γενεών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook