Η λύση που επελέγη για την ATEbank ήταν η μόνη πραγματικά βιώσιμη, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πώληση της τράπεζας στην Πειραιώς.

«Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη, στη βάση σειράς κριτηρίων, εποπτικών και επιχειρηματικών. Αλλωστε το βεβαρημένο παρελθόν της ακριβώς αυτό πιστοποιεί», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο». «Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ από την πλευρά της πίεζε να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, όπως άλλωστε προβλεπόταν ρητά στο τελευταίο Μνημόνιο, και ανελήφθη τελικά δέσμευση για τη διενέργεια ειδικής μελέτης για την ΑΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκαν από την κυβέρνηση, την ΤτΕ και την τρόικα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια. Το κλείσιμο και η εκκαθάριση της τράπεζας, η ανακεφαλαιοποίηση και ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας, η αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος, με στόχο την πώλησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα και, τέλος, η μεταβίβαση των υγιών στοιχείων της τράπεζας προς άλλη τράπεζα.

«Είναι σαφές ότι το κλείσιμο της τράπεζας αποτελούσε μια ακραία κι ανεπιθύμητη λύση. Θα σήμαινε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θα σήμαινε το κλείσιμο του δικτύου και άρα την αδυναμία εξυπηρέτησης των πελατών. Τέλος, το οικονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο, καθώς θα απαιτείτο άμεσα ένα ποσό μεγαλύτερο των 20 δις ευρώ», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Σημείωσε επίσης πως η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ δεν ήταν εφικτή, διότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα μπορούσε να γίνει με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη.

«Έπρεπε λοιπόν να επιλεγεί μία εκ των δύο λύσεων που απέμεναν. Δηλαδή, είτε μεταφορά της υγιούς τράπεζας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον εκδηλωνόταν ενδιαφέρον, είτε η αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με στόχο την πώλησή του εντός σύντομου χρονικού διαστήματος» ανέφερε, προσθέτοντας πως η ειδική μελέτη που κατάρτισε η ΤτΕ σε συνεργασία με την Bain και συζητήθηκε εκτενώς με την τρόικα, κατέληξε ότι η επιλογή της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων είναι η καλύτερη.

Πρώτον, επειδή αποτελεί μόνιμη-βιώσιμη λύση σε σύγκριση με την ίδρυση μεταβατικής τράπεζας, όπου θα έπρεπε να εξευρεθεί σύντομα ιδιώτης αγοραστής, δεύτερον, δεν απαιτείται κατ’ ανάγκην δραστική μείωση του προσωπικού και του δικτύου, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της μεταβατικής τράπεζας, τρίτον, επιταχύνει την προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας και αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του μεταβιβαζόμενου υγιούς τμήματος, τέταρτον, ενέχει το μικρότερο τελικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας λόγω συνεργειών, πέμπτον, συντρέχει μειωμένος κίνδυνος επιπρόσθετων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον.

Τέλος, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος, ενώ το χρηματοδοτικό κόστος εμφανίζεται, εκ πρώτης όψεως, να είναι το ίδιο και στις δύο λύσεις, στην πραγματικότητα το τελικό πραγματικό κόστος θα είναι χαμηλότερο στην περίπτωση της μεταβίβασης. «Διότι τις συνέργειες που θα επιτευχθούν θα τις καρπωθεί πρωτίστως ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς. Που δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ.»

Η ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής από το διοικητή της ΤτΕ και τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα πραγματοποιείται έπειτα από σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι της Αγροτικής συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕbank στην Πανεπιστημίου και έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Αντ. Μπέζα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.

«Η παρουσία του στην Επιτροπή, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του για την πορεία και την κατάσταση της ΑΤΕ, κρίνεται για προφανέστατους λόγους όχι μόνο χρήσιμη αλλά απόλυτα απαραίτητη και αναγκαία», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

zougla.gr